Sonkás-sajtos angol pogácsa kevés munkával: kelesztés nélkül készül
Ha nincs kedved kelt tésztával bíbelődni, készítsd el ezt a villámgyors pogácsát, csak szeretni lehet.
Az omlós angol pogácsa, avagy a scone, édesen és sósan is készülhet, a britek általában az ötórai tea mellé, eperdzsemmel és tejszínhabbal kínálják. Mi lenne azonban, ha az eper nemcsak kiegészítő lenne, hanem a tésztában kapna helyet? Míg tart az édes piros gyümölcs szezonja, mindenképp próbáld ki ezt a receptet, csak szeretni lehet!
A tészta omlós állagáért a vaj és a tejszín felel, a sütőportól pedig pufi és levegős lesz. Sok cukor nincs benne, viszont a gyümölcs is édesíti, illetve érdemes úgy kínálni, mint a briteknél, tejszínhabbal megkoronázva.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Az epret tisztítsuk meg, mossuk meg, vágjuk kisebb darabokra.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport és a sót.
A hideg vajat kockázzuk össze, majd morzsoljuk össze a lisztes keverékkel. Keverjük bele az így kapott morzsába az eperdarabokat.
Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat a tejszínnel. Öntsük az egészet a lisztes keverékre, majd keverjük egybe a tésztát.
Borítsuk a tésztát egy sütőpapírra, dolgozzuk egybe, hogy nagyjából összeálljon, majd nyomkodjuk le, hogy kb. egy 2 centi vastag kört kapjunk. Vágjuk a kört 12 cikkelyre, legyen köztük egy kis távolság.
A scone-okat tegyük a sütőpapírral együtt egy tepsire, majd kenjük le a tetejüket tejjel, szórjuk meg cukorral.
Toljuk a sütőbe 15-16 percre, míg pufik és aranybarnák nem lesznek.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu