Erdélyi juhtúrós puliszka ropogós szalonnapörccel - A jóllakottság és a jókedv garantált
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
Azon a bizonyos erdélyi úton, ahol a zöldséges paradicsomleves receptjét is gyűjtöttem, számtalan meglepő kulináris élményben volt részem a szálláson a tündéri házi néni, Vera jóvoltából. Volt azonban egy dolog, amit nem készített, és emiatt igen csalódott voltam. Titkon egész végig azt vártam, mikor csinál végre puliszkát.
De mindhiába, Vera nem készítette. Ezért a hazautazásunk előtti napon odaléptem hozzá és kiböktem, hogy esetleg, ha tudja a receptet, akkor csinálna-e nekünk puliszkát.
Furcsán nézett rám, majd visszakérdezett, hogy tényleg, hogy valóban pulickát akarunk-e vacsorázni, mert ha igen, elküldi a Bélát a faluba, hogy hozzon túrót. Gyermekien lelkesedtem az ötletért. Helyben vagyunk, gondoltam, ma este megtudjuk mi az az igazi erdélyi étel. Hát megtudtuk.
Az igazi erdélyi puliszka
Erdélyben a pulickát ahány ház, annyi szokás alapon, sokféle formában készítik. Keményre főzve, tejjel, rakottasan, feltekerve vagy csak úgy szépen, egytálban. De annyi biztos, hogy nem egy lustálkodós vasárnap este eszik. Vagy ha mégis, gondolom, jól bepálinkáznak utána, mert valószínűleg máshogy nem lehet elviselni azt, ami az emberrel történik.
Félreértés ne essék, az erdélyi pulicka igen finom, ám kellőképpen nehéz étel. Utólag leesett, miért lepte meg Verát a vacsorarendelésem. Valahogy úgy jártam, mint Tutajos a Téli berekben: “Annyit ettem, hogy egész éjjel egy bika kergetett.”
Íme hát a javaslatom: készítsük az erdélyi pulickát sok szeretettel, egy kirándulás vagy kiadós fizikai munkálatok után elfáradt, megéhezett családnak, barátoknak. A nagykorúaknak adjunk mellé áfonyapálinkát. A jóllakottság és a jókedv garantált. Egy-két óra elteltével pedig induljunk levezető sétára.
Erdélyi juhtúrós puliszka
Hozzávalók 4 adaghoz
- 250 gramm kukoricadara
- 1 liter víz
- ízlés szerint só
- 2 evőkanál vaj
- 2 deciliter tejföl
- 15 dekagramm juhtúró
- 10 dekagramm mangalicaszalonna ( vagy amit szeretünk)
- 1 fej lilahagyma
Elkészítés:
A darakását öntsük egy jénaiba. Oszlassuk el rajta a juhtúrós tejfölt és szórjuk meg a szalonnapörccel, valamint a maradék juhtúróval. Tegyük 180 fokos sütőbe úgy 10 percre. Lilahagymával megszórva tálaljuk.
Fotók: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors