Erdélyi juhtúrós puliszka ropogós szalonnapörccel - A jóllakottság és a jókedv garantált

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Azon a bizonyos erdélyi úton, ahol a zöldséges paradicsomleves receptjét is gyűjtöttem, számtalan meglepő kulináris élményben volt részem a szálláson a tündéri házi néni, Vera jóvoltából. Volt azonban egy dolog, amit nem készített, és emiatt igen csalódott voltam. Titkon egész végig azt vártam, mikor csinál végre puliszkát.

De mindhiába, Vera nem készítette. Ezért a hazautazásunk előtti napon odaléptem hozzá és kiböktem, hogy esetleg, ha tudja a receptet, akkor csinálna-e nekünk puliszkát.

Furcsán nézett rám, majd visszakérdezett, hogy tényleg, hogy valóban pulickát akarunk-e vacsorázni, mert ha igen, elküldi a Bélát a faluba, hogy hozzon túrót. Gyermekien lelkesedtem az ötletért. Helyben vagyunk, gondoltam, ma este megtudjuk mi az az igazi erdélyi étel. Hát megtudtuk.

Az igazi erdélyi puliszka

Erdélyben a pulickát ahány ház, annyi szokás alapon, sokféle formában készítik. Keményre főzve, tejjel, rakottasan, feltekerve vagy csak úgy szépen, egytálban. De annyi biztos, hogy nem egy lustálkodós vasárnap este eszik. Vagy ha mégis, gondolom, jól bepálinkáznak utána, mert valószínűleg máshogy nem lehet elviselni azt, ami az emberrel történik.

Félreértés ne essék, az erdélyi pulicka igen finom, ám kellőképpen nehéz étel. Utólag leesett, miért lepte meg Verát a vacsorarendelésem. Valahogy úgy jártam, mint Tutajos a Téli berekben: “Annyit ettem, hogy egész éjjel egy bika kergetett.”

Íme hát a javaslatom: készítsük az erdélyi pulickát sok szeretettel, egy kirándulás vagy kiadós fizikai munkálatok után elfáradt, megéhezett családnak, barátoknak. A nagykorúaknak adjunk mellé áfonyapálinkát. A jóllakottság és a jókedv garantált. Egy-két óra elteltével pedig induljunk levezető sétára.

Erdélyi juhtúrós puliszka

puliszka.gif

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 250 gramm kukoricadara
  • 1 liter víz
  • ízlés szerint
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 deciliter tejföl
  • 15 dekagramm juhtúró
  • 10 dekagramm mangalicaszalonna ( vagy amit szeretünk)
  • 1 fej lilahagyma
Recept idők

Elkészítés:

A vizet tegyük oda a sóval forrni. Vékony sugárban adjuk hozzá a kukoricadarát, alaposan keverjük el. Vegyük közepesre a lángot, és lassan főzzük a darát. Kevergessük és figyeljük, hogy mikor fő el róla víz, mert akkor puffogni kezd. Mikor elértük a kívánt kásaállagot, keverjük hozzá a vajat. A szalonnát vágjuk apróra, és süssük ki zsírjában. Keverjük el a juhtúró felét a tejföllel. A lilahagymát daraboljuk apróra.

A darakását öntsük egy jénaiba. Oszlassuk el rajta a juhtúrós tejfölt és szórjuk meg a szalonnapörccel, valamint a maradék juhtúróval. Tegyük 180 fokos sütőbe úgy 10 percre. Lilahagymával megszórva tálaljuk.

Fotók: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors 

Ezt is szeretjük