10 perces currypaszta házilag: bármilyen ázsiai ételt feldob
A currykészítés sosem volt még ilyen egyszerű: aprítógépben 10 perc alatt elkészülhet ez a fenséges, aromás keverék. De ha a hagyományos módszerek rajongója vagy, akkor a klasszikus mozsár lesz a te eszközöd!
Nyugati szemmel nézve a hagyományos délkelet-ázsiai curry egy meglehetősen bonyolult eljárás eredménye. Összetettsége főként a többlépcsős fűszerezésből adódik, ami nyilvánvalóan időigényes és nagy rumlit hagy maga után a konyhában. Azonban rengeteg időt és vesződést megspórolhatsz, ha előre elkészíted az egyik legfontosabb hozzávalót: a currypasztát.
Ezzel a módszerrel egyszerre több adagot dobhatsz össze, majd fagyasztóban tárolhatod, úgy minden főzésnél intenzív illatú keveréket adhatsz a currydhez. Ez a paszta tartalmazza a friss aromás összetevőket, főzésnél már csak a száraz és porállagú fűszereket kell használnod. Ha nem sikerül beszerezned a receptben szereplő chiliket, bátran helyettesítsd őket más erős fajtákkal.
Eredeti currypaszta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 fej nagy vöröshagyma
- 2 db piros kaliforniai paprika
- 5 db friss kurkuma
- 1 fej fokhagyma
- 2 db friss gyömbér (nagyobb darabok)
- 4 szál friss thai citromfű
- 5 db friss thai chilipaprika
- 5 db friss serrano chilipaprika
Elkészítés:
Pucoljuk meg a hozzávalókat, a paprikákat csumázzuk ki, majd daraboljuk fel. Tegyünk mindent egy aprítógépbe, és pürésítsük addig, amígy egy konzisztens, krémes textúrát kapunk – ez kb. 5-7 perc.
Adagoljuk kis műanyag dobozokba, és már mehet is a fagyasztóba.
Tipp: ha több zöld paprikát használsz, akkor egy zöldes pasztát kapsz, ha viszont több benne a piros, akkor a curryd is intenzívebb, vöröses árnyalatú lesz.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!