Isteni fagyitorta úgy, ahogy az amerikaiak készítik: a Baked Alaska látványos és nagyon finom
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Joghurtos-banános kosárka sütés nélkül: mogyorós csoki borítja
Sütőtökös-ricottás kagylótészta: különleges ebéd az őszi hangolódáshoz
Sütőben sült, töltött tortilla: pulykahús kerül a tésztába
Sűrű házi szilvalekvár: bevált receptet mutatunk
Így tárold a főtt ételeket: szuper praktikákat mutatunk
Az amerikaiak annyira szeretik a Baked Alaska nevű fagyitortát, hogy február elsejét a desszert ünnepnapjává nyilvánították.
A mutatós süteményt norvég omlettnek is szokták nevezni. Az elkészítése elég összetett, mivel a torta alapja piskóta, amelyre fagyi kerül, végül a süteményt tojásfehérjével vonják be, amely a karamellizálás után már fogyasztható is. Ha kipróbálnád az amerikaiak módszerét, akkor karamellizálás után öntsd nyakon konyakkal és gyújtsd meg a tortát.
Az égő tortát imádják Amerikában, készítik fehér és kakaós piskótaalappal is, vanília helyett pedig más ízű fagyival is kipróbálható. A tortát mindenki szereti, ahogy a fagyit is, a kettő együtt pedig nyerő páros.
Fagyitorta
Hozzávalók 6 személyre
- 200 gramm vaj
- 100 gramm ét- vagy tejcsoki
- 1 teáskanál kávé (por)
- 100 gramm cukor
- 2 darab tojás
- 1 evőkanál kakaó
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 65 gramm liszt
- 3 darab tojásfehérje
- 1 csipet só
- 65 dekagramm vaníliafagyi
- 1 deciliter konyak
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A vajat és a csokit vízgőz felett olvasszuk fel.
A felolvasztott csokihoz keverjük hozzá a kávét, cukrot (csak a felét), 2 darab tojást, a kakaót, vaníliakivonatot és a lisztet, majd a masszát öntsük kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába (20 centiméter). Utána toljuk a sütőbe 18-25 percre (a sütésnél tűpróbát alkalmazzunk).
A 3 darab tojásfehérjét a maradék cukorral és sóval gyöngyöző víz felett verjük addig, amíg elkezd csípni a fehérje, majd vegyük le és verjük kemény habbá.
A torta alapját fektessük tálcára, a tésztára kenjük rá a fagyit, majd az egészet vonjuk be a felvert tojásfehérjehabbal.
Flambírozó segítségével a tojásfehérjehabot karamellizáljuk meg, ha nincs ilyen eszközünk, toljuk 180 fokos sütőbe a tortát 3-4 percre, míg színt kap a hab.
A konyakot melegítsük fel, csorgassuk a tortára, majd óvatosan gyújtsuk meg (csak ha szeretnéd, ez a folyamat el is hagyható).
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!