Gluténmentes desszertek: fenséges nassolnivalók kompromisszumok nélkül
Ha ezeket a gluténmentes desszerteket választod, nem kell kompromisszumot kötnöd: elképesztően finomak, egyszerűek és még táplálóak is.
A különféle aprósütik szinte kötelező elemei a karácsonyi készülődésnek, hiszen a linzer, a diós kifli vagy épp a mézeskalács nélkül nem igazi az ünnep.
Ez a karácsonyi fahéjas csillag tökéletesen beilleszthető az ünnepi desszertek közé, az elkészítése sem bonyolult, így akkor is érdemes nekiállni, ha időszűkében vagy. A sütemény tojás- és gluténmentes, így ételérzékenyég esetén is bátran elkészítheted.
Egy tálban keverjük össze a darált mogyorót, a mandulalisztet, a porcukrot, a fahéjat és a sót, majd mehet bele a citromlé és a kókuszjoghurt is. Alaposan gyúrjuk össze, és szükség szerint adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet is. Formázzunk belőle jól formázható cipót, csomagoljuk fóliába, és 1 órát pihentessük hűtőben.
Lisztezett felületen nyújtsuk fél cm vastagságúra, és csillag formájú sütikiszúróval szaggassunk belőle csillagokat. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt süssük őket aranybarnára. Vegyük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben készítsük el a mázat. A porcukrot keverjük csomómentesre a citromlével vagy vízzel, és egyenként kenjük meg vele a csillagok egyik oldalát. Tetszés szerint egy kevés őrölt fahéjjal is megszórhatjuk, majd hagyjuk, hogy a máz megdermedjen.
Tipp: ha nem tudunk erdei mogyorót beszerezni, akkor bátran cseréljük dióra.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu