Vegán linzer házi lekvárral: a legomlósabb aprósüti karácsonyra

Vegan-linzer-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mesésen omlós, vaníliás, a házi lekvártól pedig hihetetlenül aromás: megéri rászánni az időt!

A linzer a karácsony és a nagyobb ünnepek nélkülözhetetlen aprósütije, amelynek egyik hatalmas előnye, hogy hosszú ideig eláll, így több nappal az ünnep előtt is elkészítheted. Ha száraz és hűvös helyen tárolod, akkor ugyanolyan omlós és finom marad, mint közvetlenül sütés után.

A szép és csalogató linzernek két titka van. Az egyik a kis, rá jellemző ablakszerű kivágás, amely nélkül ugyanolyan finom lesz, de sokat dob a látványon. A másik a megfelelő dzsem vagy lekvár. A legjobb, ha zselésebb állagú, nagyobb gyümölcsdaraboktól mentes házi dzsemet használsz, ha viszont csak darabos lekvárod van otthon, akkor a következő a megoldás.

Egy villával, botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsd le, és egy kisebb edényben, alacsony hőfokon rotyogtasd 10 percig, majd hagyd kihűlni. Ettől szépen besűrűsödik és nem folyik ki a sütiből ragasztás során.

Vegán linzer

Vegan-linzer

Hozzávalók 50 darabhoz

  • 300 g finomliszt
  • 100 g mandulaliszt (zsírtalanított)
  • 100 g cukor
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 2 csipet
  • 1 nagyobb biocitrom reszelt héja
  • 250 g hűtőhideg növényi vajalternatíva vagy margarin
  • 5 ek hűtőhideg víz
  • 150 g meggy vagy más piros dzsem
  • porcukor a díszítéshez
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a mandulalisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a szerecsendiót, a sót és a citromhéjat, majd adjuk hozzá a felkockázott vajalternatívát vagy margarint. Gyors mozdulatokkal morzsoljuk szét a zsiradékot a lisztes keverékkel, majd igény szerint gyúrjunk hozzá 5-6 evőkanál hideg vizet. A végén egy kemény, de összeálló tésztát kell kapnunk.

Osszuk a tésztát két részre, csomagoljuk fóliába, és legalább 1 óráig pihentessük hűtőben.

Vegyük ki az egyik tésztát, csomagoljuk ki, és lisztezett felüleleten nyújtsuk 3 mm vékonyra. Sütikiszúróval szaggassuk ki, majd egy kisebb kiszúróval vágjunk ki apróbb szív (csillag, virág vagy más) formákat a már kiszaggatott sütik feléből. Ha van erre a célra kialakított 2 az 1-ben kiszúrónk, akkor azt használjuk.

Sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 8-10 perc alatt süssük világos aranyszínűre őket. (Vigyázzunk, könnyen megégnek!)

Szedjük őket hűtőrácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Ismételjük meg a folyamatot a hűtőben lévő tésztával is, majd harmadik körben süssük meg a kiszúrt apró szív vagy más formájú sütiket is. Mivel sokkal kisebbek, nekik elég lesz 5-7 perc a sütőben. (A végén gyúrjuk össze a megmaradt tésztadarabokat is, nyújtsuk ki és szaggassuk ki.)

A kihűlt sütiket ragasszuk össze a választott lekvárral: kenjünk meg minden teljes sütit kb. fél teáskanálnyi dzsemmel úgy, hogy a legnagyobb része a süti közepére kerüljön. Így nem folyik ki a széleken. Ezután helyezzük rájuk az „ablakos” darabokat.

Tetszés szerint porcukorszórással díszítsük.

Tipp: fontos, hogy ne túl folyékony vagy darabos lekvárt használjunk. Előbbi könnyen kifolyik a ragsztás során, a másik pedig nem túl esztétikus.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Skyshowtime - Streameld csak a legjavát

Kevin Costner lóra pattan, és egy korrupt cowboy banda élére áll a Yellowstone-ban, Stallone pedig maffiát alapít. Oklahomában. A Tulsa királyában. Közben Optimus fővezér a Machu Picchu körül ugrálva menti az embereket. Naná, hogy a Transformers – A fenevadak kora című filmben.

SKYSHOWTIME - EXKLUZÍV SOROZATOK ÉS IGAZI SIKERFILMEK CSUPÁN HAVI 1999 FORINTÉRT

Advertisement

Promóció

Ezt is szeretjük