Elronthatatlan, rögtön puha mézeskalács: az íróka receptjét is mutatjuk

Ünnepi házi mézeskalács cov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az adventi időszak egyik legkedveltebb időtöltése a mézeskalácssütés, mely csodaszép ehető dekoráció, és gasztroajándéknak is tökéletes.

A mézeskalács ősi karácsonyi finomság, melyet nem csak falatozni esik jól, bátran használhatod ünnepi dekorálásra is. Érdemes belőle asztaldíszt vagy fenyőfadíszt gyártani, de gasztroajándéknak is adható.

Így lesz csodás a tészta!

A házi mézeskalács különleges illatával mindenkit elvarázsol. Hogy jól érződjenek benne az ünnep hagyományos aromái, érdemes friss citrom és narancs reszelt héjával is feldobni a tésztát. Ha extrán puha állagot szeretnél, akkor 1 evőkanál tejfölt is érdemes a mézes keverékhez adni. A mézeskalács az egyik olyan ünnepi finomság, melyet gyerekekkel együtt érdemes készíteni, a kicsik főleg a dekorálást fogják élvezni. Íróka helyett ételszínezéket is lehet használni.

Ünnepi házi mézeskalács

Ünnepi házi mézeskalács ct

Hozzávalók 18 darabhoz

Mézeskalács:

  • 10 dkg vaj
  • 4 evőkanál méz
  • 1 darab tojás
  • 1 evőkanál tejföl (opcionális)
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 darab kezeletlen citrom héja (opcionális)
  • 1 darab kezeletlen narancs héja (opcionális)

Íróka:

  • 1 darab tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál ecet
  • 2 teáskanál víz
Recept idők

Elkészítés:

A vajat és a mézet melegítsük egybe, majd a tojást is keverjük hozzá, ezután vegyük le a tűzhelyről. (A tejfölt itt keverhetjük a mézhez.)

A száraz hozzávalókat forgassuk egybe (liszt, porcukor, szódabikarbóna, fahéj, mézeskalács-fűszerkeverék, gyömbér, reszelt citrom és narancs héja), majd adjuk hozzá a mézes keveréket, és dolgozzunk belőle egynemű tésztát. Ezután csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe 30 percre.

A pihentetés után a tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 3-4 mm vastagságúra. Ezután a tésztát szúrjuk ki ünnepi formákkal.

A kiszúrt tésztát sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-12 percre.

Íróka:

A tojásfehérjét verjük kemény habbá.

A porcukrot forgassuk egybe a sóval és az étkezési keményítővel. Ezután a tojásfehérjehabot kisebb adagokban keverjük össze a porcukros keverékkel. Amikor a tejfölhöz hasonlít a máz állaga, akkor adjuk hozzá az ecetet és a vizet.

A mázat osszuk két részre. A terülőmázhoz még keverjünk egy teáskanál vizet.

A terülőmázzal és az írókával tetszés szerint dekoráljuk ki a mézeskalácsokat.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük