Elronthatatlan, rögtön puha mézeskalács: az íróka receptjét is mutatjuk
Az adventi időszak egyik legkedveltebb időtöltése a mézeskalácssütés, mely csodaszép ehető dekoráció, és gasztroajándéknak is tökéletes.
A mézeskalács ősi karácsonyi finomság, melyet nem csak falatozni esik jól, bátran használhatod ünnepi dekorálásra is. Érdemes belőle asztaldíszt vagy fenyőfadíszt gyártani, de gasztroajándéknak is adható.
Így lesz csodás a tészta!
A házi mézeskalács különleges illatával mindenkit elvarázsol. Hogy jól érződjenek benne az ünnep hagyományos aromái, érdemes friss citrom és narancs reszelt héjával is feldobni a tésztát. Ha extrán puha állagot szeretnél, akkor 1 evőkanál tejfölt is érdemes a mézes keverékhez adni. A mézeskalács az egyik olyan ünnepi finomság, melyet gyerekekkel együtt érdemes készíteni, a kicsik főleg a dekorálást fogják élvezni. Íróka helyett ételszínezéket is lehet használni.
Ünnepi házi mézeskalács
Hozzávalók 18 darabhoz
Mézeskalács:
- 10 dkg vaj
- 4 evőkanál méz
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál tejföl (opcionális)
- 40 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 1 teáskanál gyömbér
- 1 darab kezeletlen citrom héja (opcionális)
- 1 darab kezeletlen narancs héja (opcionális)
Íróka:
- 1 darab tojásfehérje
- 25 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- 1 evőkanál ecet
- 2 teáskanál víz
Elkészítés:
A vajat és a mézet melegítsük egybe, majd a tojást is keverjük hozzá, ezután vegyük le a tűzhelyről. (A tejfölt itt keverhetjük a mézhez.)
A száraz hozzávalókat forgassuk egybe (liszt, porcukor, szódabikarbóna, fahéj, mézeskalács-fűszerkeverék, gyömbér, reszelt citrom és narancs héja), majd adjuk hozzá a mézes keveréket, és dolgozzunk belőle egynemű tésztát. Ezután csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe 30 percre.
A pihentetés után a tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 3-4 mm vastagságúra. Ezután a tésztát szúrjuk ki ünnepi formákkal.
A kiszúrt tésztát sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 8-12 percre.
Íróka:
A tojásfehérjét verjük kemény habbá.
A porcukrot forgassuk egybe a sóval és az étkezési keményítővel. Ezután a tojásfehérjehabot kisebb adagokban keverjük össze a porcukros keverékkel. Amikor a tejfölhöz hasonlít a máz állaga, akkor adjuk hozzá az ecetet és a vizet.
A mázat osszuk két részre. A terülőmázhoz még keverjünk egy teáskanál vizet.
A terülőmázzal és az írókával tetszés szerint dekoráljuk ki a mézeskalácsokat.
-
2023-12-31 08:36:01
-
2023-12-28 08:32:01
-
2023-12-28 06:30:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!