Illatos, isteni fahéjas-diós keksz: ajándékba is adhatod

mézes-diós keksz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha valami igazán egyszerű és gyors nasit keresel, tökéletes választás ez a keksz, alig lesz vele dolgod, ráadásul a sütőben sem tölt 10 percnél többet.

Nagyon mutatós ez a kis pufi, csupa fahéj keksz, amit egy sima hétköznapra is elkészíthetsz, de karácsonyi vendégváróként is tökéletesen helytáll. Akár még ajándékba is adhatod, egy kis darab nejlonba téve, szalaggal átkötve senki sem fog tudni neki ellenállni. 

Szerencsére nemcsak jól néz ki, hanem nagyon-nagyon finom is ez a keksz. A tésztájában a fahéj és a dió dominál: utóbbit ne daráld le teljesen, jó, ha roppan a sütiben egy-egy nagyobb darab. A vaníliát se hagyd ki belőle, ha van rá módod, egész rúd kikapart magjait is használhatod.

Vigyázz, ne süsd túl a kekszeket, melegen még lágynak fognak tűnni, de ahogy hűlnek, szépen megszilárdulnak. 

Fahéjas-diós keksz

mézes-diós keksz2

Hozzávalók 35 darabhoz

  • 220 gramm vaj/margarin
  • 70 gramm nádcukor
  • 140 gramm cukor
  • 1 darab tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 280 gramm liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet
  • 200 gramm dió
  • 2 tk fahéj
  • 2 ek liszt (a dióhoz)
  • porcukor (a forgatáshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A puha vajat keverjük habosra a kétféle cukorral. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát is.

Szitáljuk bele a lisztet, a sütőport és a sót, majd keverjük csomómentesre a tésztát.

Közben a diót, a fahéjat és 2 ek. lisztet tegyünk aprítógépbe, majd addig dolgoztassuk, míg a dióból egészen apró darabok nem lesznek. Nem kell porrá őrölni, nem baj, ha picit darabos.

Keverjük a diós keveréket is a tésztához, míg egynemű nem lesz a massza. Nem baj, ha picit ragacsos.

Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit. A tésztából készítsünk diónyi golyókat, picit lapítsuk le őket, majd tegyük őket a tepsire. Hagyjunk köztük egy kis helyet, mert még szét fognak terülni.

Toljuk őket a sütőbe 9-11 percre. Melegen még puhák, ahogy hűlnek, úgy szilárdulnak meg. Ha az aljuk már halványbarna, készen vannak.

Várjuk meg, míg kihűlnek. Ha szeretnénk, forgassuk őket porcukorba, úgy még mutatósabbak lesznek.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük