Álomfinom csokis kuglóf minden alkalomra: édes, fényes máz borítja
A csokis kuglóf ünnepi ruhába öltözik. A pazar látvány mellett az íze is fenséges, a különleges zamatról a vörösbor gondoskodik.
A foszlós, kelt tésztás kuglófnak is megvan a maga bája, de ha szeretnél egy kis időt és energiát spórolni, kevert tésztával is elkészítheted. Az alábbi változat a vajtól lesz pihe-puha, a sütőportól levegős, a fahéjtól illatos.
Hogy igazán finom legyen, a kuglófot fahéjsziruppal öntöttük le a végén. Ehhez a még meleg süteményt meg kell szurkálni pár helyen, majd nyakon borítani a még szintén meleg öntettel. Az így befolyik a tésztába, a rétegek közé, szaftosabbá, sokkal finomabbá teszi a végeredményt.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 25 centis kuglófformát.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót.
Egy másik tálban verjük habosra a puha vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot és egyesével a tojásokat, végül a tejet. Keverjük bele a száraz hozzávalókat is, míg egynemű, csomómentes masszát nem kapunk. Öntsük a tésztát a formába.
Toljuk a sütőbe 40-45 percre, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk hűlni.
Készítsük el a szirupot: melegítsünk össze minden hozzávalót, míg a cukor el nem olvad és picit nem sűrűsödik.
A kuglófot fordítsuk ki a formából, szurkáljuk meg pár helyen hústűvel, majd öntsük nyakon a fahéjas sziruppal.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu