Egyszerű, foszlós kuglóf dagasztás nélkül: kakaó mellé kötelező
A puha tésztájú kuglóf dagasztás nélkül készül, kezdők is gond nélkül össze tudják dobni a hihetetlenül finom süteményt.
Hagyományosan kelt tésztából készül a kuglóf, de kevert masszából is kivitelezhető. Az egyik kedvenc nagyireceptemben élesztő kerül a tésztába, ettől emelkedik meg, de nem kell keleszteni, és a dagasztás is elmarad. Csupán annyi a dolgod, hogy megvárd, míg az élesztő felfut a tejben, utána csak össze kell keverni az alapanyagokat, formába simítani, a többit pedig a sütő végzi.
A kuglóf tésztája nagyon egyszerű, csak a vanília zamata érezhető benne. Ha szereted a citrus ízét, akkor reszelt citrom- és narancshéj is kerülhet a masszába. A kész finomságot kihűlt állapotában csokival is bevonhatod, vagy fogvájó segítségével fúrj lyukakat a tésztába, és ízlésed szerint locsold meg narancsvirágvízzel, így igazán különleges lesz a desszert.
Mamaféle kuglóf
Hozzávalók 10 szelethez
Kuglóf:
- 1 dl langyos tej
- 1 csomag instant élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál liszt
- 25 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 1 csipet só
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor vagy bourbon vaníliás cukor
- 3 darab tojás
- vaj a forma kikenéséhez
Tálalás:
- porcukor ízlés szerint
- vaníliafagyi ízlés szerint
- tejszínhab ízlés szerint
- lekvár ízlés szerint
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjük bele az élesztőt, cukrot és az 1 evőkanál lisztet. Ezután takarjuk le konyharuhával, és várjunk 10-15 percet, amíg felfut.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd morzsoljuk hozzá a vajat. Ezután a sót, cukrot, vaníliás cukrot, tojásokat és az élesztős keveréket adjuk hozzá, és keverjünk belőle a galuskatésztához hasonló (ha kicsit keményebb, nem baj) textúrájú masszát.
A kuglófformát (közepes méretű) kenjük ki vajjal, és kanalazzuk bele a masszát, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 25-30 percre.
A kész kuglófot, ha szeretnénk, szórjuk meg porcukorral, és kínáljunk mellé fagyit, tejszínhabot vagy lekvárt.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!