Egyszerű, foszlós kuglóf dagasztás nélkül: kakaó mellé kötelező

kcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A puha tésztájú kuglóf dagasztás nélkül készül, kezdők is gond nélkül össze tudják dobni a hihetetlenül finom süteményt.

Hagyományosan kelt tésztából készül a kuglóf, de kevert masszából is kivitelezhető. Az egyik kedvenc nagyireceptemben élesztő kerül a tésztába, ettől emelkedik meg, de nem kell keleszteni, és a dagasztás is elmarad. Csupán annyi a dolgod, hogy megvárd, míg az élesztő felfut a tejben, utána csak össze kell keverni az alapanyagokat, formába simítani, a többit pedig a sütő végzi.  

A kuglóf tésztája nagyon egyszerű, csak a vanília zamata érezhető benne. Ha szereted a citrus ízét, akkor reszelt citrom- és narancshéj is kerülhet a masszába. A kész finomságot kihűlt állapotában csokival is bevonhatod, vagy fogvájó segítségével fúrj lyukakat a tésztába, és ízlésed szerint locsold meg narancsvirágvízzel, így igazán különleges lesz a desszert.

Mamaféle kuglóf

kct

Hozzávalók 10 szelethez

Kuglóf:

  • 1 dl langyos tej
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 csipet
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy bourbon vaníliás cukor
  • 3 darab tojás
  • vaj a forma kikenéséhez

Tálalás:

  • porcukor ízlés szerint
  • vaníliafagyi ízlés szerint
  • tejszínhab ízlés szerint
  • lekvár ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük bele az élesztőt, cukrot és az 1 evőkanál lisztet. Ezután takarjuk le konyharuhával, és várjunk 10-15 percet, amíg felfut.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd morzsoljuk hozzá a vajat. Ezután a sót, cukrot, vaníliás cukrot, tojásokat és az élesztős keveréket adjuk hozzá, és keverjünk belőle a galuskatésztához hasonló (ha kicsit keményebb, nem baj) textúrájú masszát.

A kuglófformát (közepes méretű) kenjük ki vajjal, és kanalazzuk bele a masszát, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 25-30 percre.

A kész kuglófot, ha szeretnénk, szórjuk meg porcukorral, és kínáljunk mellé fagyit, tejszínhabot vagy lekvárt.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük