Egyszerű, csupa fahéj muffin ropogós cukorba forgatva: isteni finomság 20 perc alatt

fahéjasmuffinfánkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amikor rátaláltam erre a receptre, nem volt kérdés, hogy meg fogom sütni: annyira jól nézett ki és annyira jól hangzott, hogy másnap el is készítettem.

Formára muffin, de ízre valami egészen más: kicsit az amerikai fahéjas fánkgömbök ízét idézi meg. Nekem még a Mekis almás pite is eszembe jutott róla: ne kérdezzétek, miért, mivel gyümölcs egyáltalán nincs benne, talán a sok-sok fahéj teszi.

Annyi biztos, hogy hatalmas sikere lett otthon: az első adagot se perc alatt elkapkodták, de még az ovis unokatesóim is megettek 3-3 darabot belőle - nem is tudom, hogy fért beléjük. Annyira hamar elfogyott, hogy jóformán meg se tudtam kóstolni, úgyhogy másnap már sült is belőle a következő adag. 

Nem élesztős, sütőporral készül

Habár a tésztája hasonlít az amerikai fánkgömbre, nem élesztővel, hanem sütőporral készül. Egy elég sűrű tésztát fogunk kapni, még úgyis, hogy változtattam picit a recepten, több tejjel és fahéjjal készítettem. A muffinok tetejét fahéjas cukorba kell hempergetni, ettől nem csak szebb lesz, az ízén is sokat dob.

Csupa fahéj muffin

fahéjasmuffinfánk

Hozzávalók 10 adaghoz

Tészta

  • 1.5 bögre liszt
  • 0.5 bögre kristálycukor
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál fahéj (őrölt)
  • 0.25 teáskanál szerecsendió (őrölt)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 darab tojás
  • 0.75 bögre tej
  • 80 gramm vaj (olvasztva)

Teteje

  • 0.33 bögre kristálycukor
  • 2 teáskanál fahéj (őrölt)
  • 20 gramm vaj (olvasztva)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét. Vajazzuk ki a muffinformákat, ha nem szilikont használunk.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót, fahéjat, szerecsendiót. Egy másik edényben verjük fel a tojást, keverjük hozzá a tejet, olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.

Adjuk a nedves hozzávalókat a szárazhoz, keverjük össze alaposan, jó sűrű, de folyósabb állagú masszát kell kapnunk.

Töltsük meg a muffinformákat körülbelül félig, maximum háromnegyedig a tésztával, 20-25 percig süssük őket. Hagyjuk őket hűlni a formában.

Egy kis tálban keverjük össze a cukrot és a fahéjat, egy másik tálban pedig olvasszuk meg a vajat. A muffinok tetejét mártsuk az olvasztott vajba, majd tegyük a fahéjas cukorba úgy, hogy mindenhol bevonja. Készen is vagyunk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük