![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Egyszerű, csupa fahéj muffin ropogós cukorba forgatva: isteni finomság 20 perc alatt
![fahéjasmuffinfánkcover](https://kep.index.hu/1/0/2969/29693/296934/29693437_2279403_5f53365cd50e5ea3687d211f819c7124_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Amikor rátaláltam erre a receptre, nem volt kérdés, hogy meg fogom sütni: annyira jól nézett ki és annyira jól hangzott, hogy másnap el is készítettem.
Formára muffin, de ízre valami egészen más: kicsit az amerikai fahéjas fánkgömbök ízét idézi meg. Nekem még a Mekis almás pite is eszembe jutott róla: ne kérdezzétek, miért, mivel gyümölcs egyáltalán nincs benne, talán a sok-sok fahéj teszi.
Annyi biztos, hogy hatalmas sikere lett otthon: az első adagot se perc alatt elkapkodták, de még az ovis unokatesóim is megettek 3-3 darabot belőle - nem is tudom, hogy fért beléjük. Annyira hamar elfogyott, hogy jóformán meg se tudtam kóstolni, úgyhogy másnap már sült is belőle a következő adag.
Nem élesztős, sütőporral készül
Habár a tésztája hasonlít az amerikai fánkgömbre, nem élesztővel, hanem sütőporral készül. Egy elég sűrű tésztát fogunk kapni, még úgyis, hogy változtattam picit a recepten, több tejjel és fahéjjal készítettem. A muffinok tetejét fahéjas cukorba kell hempergetni, ettől nem csak szebb lesz, az ízén is sokat dob.
Csupa fahéj muffin
![fahéjasmuffinfánk](https://kep.index.hu/1/0/2969/29693/296934/29693453_5a1f37e765be0a3e1c3adc720fc95b37_wm.jpg)
Hozzávalók 10 adaghoz
Tészta
- 1.5 bögre liszt
- 0.5 bögre kristálycukor
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál fahéj (őrölt)
- 0.25 teáskanál szerecsendió (őrölt)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 darab tojás
- 0.75 bögre tej
- 80 gramm vaj (olvasztva)
Teteje
- 0.33 bögre kristálycukor
- 2 teáskanál fahéj (őrölt)
- 20 gramm vaj (olvasztva)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét. Vajazzuk ki a muffinformákat, ha nem szilikont használunk.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót, fahéjat, szerecsendiót. Egy másik edényben verjük fel a tojást, keverjük hozzá a tejet, olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.
Adjuk a nedves hozzávalókat a szárazhoz, keverjük össze alaposan, jó sűrű, de folyósabb állagú masszát kell kapnunk.
Töltsük meg a muffinformákat körülbelül félig, maximum háromnegyedig a tésztával, 20-25 percig süssük őket. Hagyjuk őket hűlni a formában.
Egy kis tálban keverjük össze a cukrot és a fahéjat, egy másik tálban pedig olvasszuk meg a vajat. A muffinok tetejét mártsuk az olvasztott vajba, majd tegyük a fahéjas cukorba úgy, hogy mindenhol bevonja. Készen is vagyunk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!