Mennyei fehér csokis, körtés süti: lehetetlen abbahagyni, annyira finom

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A bátyámtól kaptam születésnapomra a világ legszuperebb desszertes könyvét, több száz recept található benne - azt hiszem, még eltart egy darabig, mire mindet kipróbálom. Erre a csodára is ebben a könyvben bukkantam rá, és annyira finom ez a süti, hogy - a több száz receptet félretéve - ezt már többször is elkészítettem.

A sütemény különlegességét az adja, hogy a fehér csokoládé nem darabokban kerül a tésztába, hanem olvasztva. Ettől az egész tészta elképesztően puha lesz, ráadásul minden falatban ott van a fehér csokoládé lágy íze. 

Ne aggódjunk, ha feljön a csokoládés piskóta - tényleg annyira finom a tészta önmagában is, hogy körte, máz, minden nélkül el tudnám eszegetni napokig - bár addigra nem maradna belőle. A gyümölcsöt szezontól függően változtathatjuk, mindenféle gyümölcs jól illik a fehér csokoládéhoz, almával, de mangóval is készítettem már. 

Ehhez a recepthez elővehetjük a körtebefőttet vagy konzervet a kamrából, ugyanis szükségünk lesz a levére is a porcukros mázhoz. Ha viszont van friss körténk, akkor vegyünk valamilyen rostos körtelevet, és azzal pótoljuk a befőtt levét. 

Fehér csokis, körtés süti

fehércsokissütirecept

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 225 gramm liszt
  • 450 gramm körte (befőtt)
  • 125 gramm vaj
  • 125 gramm fehér csoki
  • 100 gramm cukor
  • 3 darab tojás
  • 125 gramm tej
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 450 gramm porcukor
  • 90 gramm vaj (olvasztott)
  • ízlés szerint körteszirup
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Vajazzunk ki és lisztezzünk meg egy kisebb méretű tepsit. 

Vízfürdő felett olvasszuk meg a fehér csokoládét. 

A lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze. 125 gramm vajat és a cukrot habverővel keverjük ki krémesre. Adjuk hozzá egyesével a tojások sárgáját, keverjük homogénre. Óvatosan adagoljuk hozzá a megolvasztott csokit, a száraz alapanyagokat és a tejet is. 

Verjük fel a tojásfehérjéket, spatula segítségével forgassuk a tésztához. Tegyük a tészta felét a tepsibe, rakjuk rá a körteszeleteket, öntsük rá a tészta másik felét. Az se baj, ha leülnek a gyümölcsdarabok a tészta aljára.

Kb. 40 percig süssük a süteményt, majd hagyjuk kihűlni. 

A porcukrot és az olvasztott vajat keverjük össze, majd adjunk hozzá annyi körteszirupot (befőtt vagy konzerv leve), hogy kenhető legyen. Kenjük le a süteményünk tetejét, majd hagyjuk rászáradni.

Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük