Pufi pisztáciás-mandulás keksz: tojáshab tartja össze a tésztát
Liszt nélkül készül a pufi keksz, a sok-sok mandulától marcipános íze lesz, a pisztácia pedig még különlegesebbé teszi.
Ez a kívül ropogós, belül lágy keksz a nevét onnan kapta, hogy nagyon hasonlít a gomba kalapjára. A porcukorba forgatott süti még étvágygerjesztőbb, ha a külseje berepedezik, azaz ráncos lesz.
Az olaszok elsősorban citrommal, mandulával készítik, az amerikaiak pedig kakaóval vagy csokival, ám érdemes megkóstolni a narancsos változatot is.
Az elkészítése hihetetlenül egyszerű, így kezdők is bátran próbálkozhatnak vele. Csak arra kell vigyázni, hogy ne süsd túl még akkor sem, ha a sütőből kivéve kicsit lágynak találod, különben kemény lesz.
A fehér csokit vízgőz felett olvasszuk össze a vajjal és a vaníliás cukorral. Amikor homogén a massza, vegyük le a tűzről, és várjunk, hogy egy kicsit hűljön. A tojásokat egyesével dolgozzuk hozzá.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, a mandulával és a reszelt citromhéjjal, majd részletekben forgassuk a csokis masszához.
Viszonylag lágy tésztát kapunk. Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe legalább két órára.
Pihentetést követően vegyünk a tésztából evőkanálnyi adagokat, és formázzunk belőlük golyókat. Mindegyiket lapítsuk le egy kicsit. Forgassuk porcukorba, majd rendezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
Toljuk előmelegített sütőbe, és süssük 170 fokon körülbelül 12-15 percig. Vegyük ki a sütőből, majd várjuk meg, míg a sütik legalább langyosra hűlnek, utána szedjük csak le a papírról.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu