Pufi pisztáciás-mandulás keksz: tojáshab tartja össze a tésztát

pisztacias-amaretti2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Liszt nélkül készül a pufi keksz, a sok-sok mandulától marcipános íze lesz, a pisztácia pedig még különlegesebbé teszi.

Hasonló, mint az amaretti, mégis más ez a keksz: míg előbbi inkább roppanós, addig ez a süti puha, szinte ragacsos a belseje. A sok mandulának és pisztáciának köszönhetően a marcipánra hajaz az íze, csak szeretni lehet!

A pufi kekszek, ahogy megsülnek, picit repedezettek lesznek, de éppen ebben rejlik a szépségük. Hogy még mutatósabbak legyenek, a tésztagolyókat forgasd porcukorba sütés előtt, ettől havas hatást kapnak a kész sütik.

A nyers tészta elég ragacsos a tojáshab miatt, így picit körülményes a formázása: hogy könnyebb dolgod legyen, nedves kézzel állj neki a golyók gyártásának, vagy teáskanállal adagold a tésztát a porcukorba, majd miután meghempergetted benne, utána készíts belőle labdákat.

Pisztáciás-mandulás keksz

pisztacias-amaretti

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 90 g héj nélküli pisztácia
  • 200 g darált mandula
  • 200 g porcukor (+ a forgatáshoz)
  • 2 db tojásfehérje (L-es)
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A pisztáciát tegyük aprítógépbe, zúzzuk porrá, amennyire tudjuk.

A tojásfehérjét verjük lágy habbá egy csipet sóval (nem kell kőkeményre). Szitáljuk bele a porcukrot és a pisztáciát, végül a mandulát is, majd óvatosan forgassuk egybe az alapanyagokat. Egy viszonylag ragacsos tésztát fogunk kapni.

Szórjunk egy tányérra egy kevés porcukrot. 

Nedves kézzel készítsünk a masszából diónyi golyókat, majd forgassuk meg őket a porcukorban, utána tegyük az előkészített tepsire. Hagyjunk köztük egy kevés helyet.

Süssük őket kb. 15-20 percig, míg a tetejük picit repedt lesz, majd a tepsin hagyjuk kihűlni.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük