Habcsók vagy olasz macaron, mindegy hogy hívjuk, az amaretti nagyon finom
Az amaretti keksznél nem sok finomabb nassolnivaló van - sok-sok mandula, tojáshab és Amaretto likőr alkotja. Hát lehet ezt nem szeretni?
Hasonló, mint az amaretti, mégis más ez a keksz: míg előbbi inkább roppanós, addig ez a süti puha, szinte ragacsos a belseje. A sok mandulának és pisztáciának köszönhetően a marcipánra hajaz az íze, csak szeretni lehet!
A pufi kekszek, ahogy megsülnek, picit repedezettek lesznek, de éppen ebben rejlik a szépségük. Hogy még mutatósabbak legyenek, a tésztagolyókat forgasd porcukorba sütés előtt, ettől havas hatást kapnak a kész sütik.
A nyers tészta elég ragacsos a tojáshab miatt, így picit körülményes a formázása: hogy könnyebb dolgod legyen, nedves kézzel állj neki a golyók gyártásának, vagy teáskanállal adagold a tésztát a porcukorba, majd miután meghempergetted benne, utána készíts belőle labdákat.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A pisztáciát tegyük aprítógépbe, zúzzuk porrá, amennyire tudjuk.
A tojásfehérjét verjük lágy habbá egy csipet sóval (nem kell kőkeményre). Szitáljuk bele a porcukrot és a pisztáciát, végül a mandulát is, majd óvatosan forgassuk egybe az alapanyagokat. Egy viszonylag ragacsos tésztát fogunk kapni.
Szórjunk egy tányérra egy kevés porcukrot.
Nedves kézzel készítsünk a masszából diónyi golyókat, majd forgassuk meg őket a porcukorban, utána tegyük az előkészített tepsire. Hagyjunk köztük egy kevés helyet.
Süssük őket kb. 15-20 percig, míg a tetejük picit repedt lesz, majd a tepsin hagyjuk kihűlni.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors