Pufi pisztáciás-mandulás keksz: tojáshab tartja össze a tésztát
Liszt nélkül készül a pufi keksz, a sok-sok mandulától marcipános íze lesz, a pisztácia pedig még különlegesebbé teszi.
Hasonló, mint az amaretti, mégis más ez a keksz: míg előbbi inkább roppanós, addig ez a süti puha, szinte ragacsos a belseje. A sok mandulának és pisztáciának köszönhetően a marcipánra hajaz az íze, csak szeretni lehet!
A pufi kekszek, ahogy megsülnek, picit repedezettek lesznek, de éppen ebben rejlik a szépségük. Hogy még mutatósabbak legyenek, a tésztagolyókat forgasd porcukorba sütés előtt, ettől havas hatást kapnak a kész sütik.
A nyers tészta elég ragacsos a tojáshab miatt, így picit körülményes a formázása: hogy könnyebb dolgod legyen, nedves kézzel állj neki a golyók gyártásának, vagy teáskanállal adagold a tésztát a porcukorba, majd miután meghempergetted benne, utána készíts belőle labdákat.
Pisztáciás-mandulás keksz
Hozzávalók 20 darabhoz
- 90 g héj nélküli pisztácia
- 200 g darált mandula
- 200 g porcukor (+ a forgatáshoz)
- 2 db tojásfehérje (L-es)
- 1 csipet só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A pisztáciát tegyük aprítógépbe, zúzzuk porrá, amennyire tudjuk.
A tojásfehérjét verjük lágy habbá egy csipet sóval (nem kell kőkeményre). Szitáljuk bele a porcukrot és a pisztáciát, végül a mandulát is, majd óvatosan forgassuk egybe az alapanyagokat. Egy viszonylag ragacsos tésztát fogunk kapni.
Szórjunk egy tányérra egy kevés porcukrot.
Nedves kézzel készítsünk a masszából diónyi golyókat, majd forgassuk meg őket a porcukorban, utána tegyük az előkészített tepsire. Hagyjunk köztük egy kevés helyet.
Süssük őket kb. 15-20 percig, míg a tetejük picit repedt lesz, majd a tepsin hagyjuk kihűlni.
-
2024-04-17 07:32:02
-
2024-04-10 08:32:01
-
2024-02-29 07:32:01
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!