Klasszikus, kókuszos kozáksapka: a puha tésztába lágy krém kerül
A kozáksapka, vagy más néven hólabda, egy igazi karácsonyi klasszikus sütemény. Egyszerű alapanyagokból és kellő odafigyeléssel készül, a látvány pedig önmagáért beszél.
A hólabda kozáksapka néven is ismert retró finomság, melynek megalkotása igazi művészet. A meseszép desszert időigényes, egyesek számára idegőrlő a korongok töltése és bevonása, épp ezért sokan inkább tortaformában készítik el. Bárhogy is legyen, nagyon finom, érdemes rászánni az időt.
A kókuszos süti az egyik személyes kedvencem, én házi főzött krémmel szeretem, de érdemes másfajta töltelékkel is kipróbálni. Ha megúszósra vennéd, akkor mogyorókrémmel kend meg a korongokat. Ha viszont csokirajongó vagy, akkor párizsi krémmel gazdagítsd. A hólabda csak kókusszal bevonva is csodás, de ha igazán kitennél magadért, akkor kerüljön a tetejére csoki. A hagyományokat megtörve próbáld ki fehér csokival.
A tojásokat válasszuk szét.
A porcukor felét keverjük össze a forró vízzel. Ezután a tojássárgát keverjük a porcukros vízhez.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a sütőport és a kakaót. Ezután keverjük a tojássárgás keverékhez.
A tojásfehérjét a maradék porcukorral együtt verjük kemény habbá.
A lisztes masszához óvatosan forgassuk hozzá a tojásfehérjehabot.
Egy tepsit (35x45 cm) béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a masszát. Ezután toljuk 175 fokosra előmelegített sütőbe, és tűpróbáig süssük (körülbelül 20-30 perc).
Várjuk meg, míg a kisült tészta kihűl, majd pohárral vagy pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.
Fogjunk egy tésztakorongot és kenjük meg mogyorókrémmel. Ezután illesszük össze egy másik koronggal. Az összeillesztett érméket kívülről is kenjük meg a mogyorókrémmel, majd forgassuk kókuszreszelékbe.
A fehér csokit vízgőz felett olvasszuk fel, majd kanál segítségével kenjük a süti tetejére.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu