Klasszikus, kókuszos kozáksapka: a puha tésztába lágy krém kerül

kozaksapka
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kozáksapka, vagy más néven hólabda, egy igazi karácsonyi klasszikus sütemény. Egyszerű alapanyagokból és kellő odafigyeléssel készül, a látvány pedig önmagáért beszél.

Aki járt valaha igazi falusi lakodalomban, annak már biztosan volt szerencséje megízlelni ezt a különleges és látványos süteményt. Ezt a családi receptet egy nagyon kedves hölgy bízta rám, aki lakodalmi mennyiségben és szinte már kisujjból készíti eme süteményt, mind a mai napig.

A kozáksapka eredetét számos legenda övezi, ugyan kőbe vésett eredettörténete nincsen, nevét minden bizonnyal annak formája és történelmi háttere ihlette. Annyi biztos, hogy hólabda néven sokkal többeknek lehet ismerős. 

Mindössze néhány alapvető hozzávaló kell hozzá, amelyekkel egy nagyon finom piskóta és krém készíthető, majd ezeket összelegózva megkapjuk ezt a kókuszreszelékbe forgatott és étcsokoládéval leöntött, csábító sütikölteményt. 

Tipp

Az elkészült kozáksapkákat a fagyasztóban is eltárolhatod, készen. Akár több hetet is kibírnak így.

Kókuszos kozáksapka

kozaksapka

Hozzávalók 10 darabhoz

A tésztához:

  • 12 db tojás
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 ek holland kakaó
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 25 dkg liszt

A krémhez:

  • 8 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 8 ek finomliszt
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj

A csokimázhoz:

  • 1 tábla étcsokoládé-tortabevonó
  • 1 ek olaj

Hempergetéshez:

  • kókuszreszelék
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 150 fokra.

Először készítsük el a tésztát. Ehhez két tálba üssük bele a tojásokat, a sárgáját és a fehérjét különválasztva. 

A sárgáját keverjük habosra a cukorral.

A fehérjét verjük kemény habbá 1 evőkanál cukorral.

A habosra vert sárgájához adjuk hozzá a sütőport, a kakaót, a szódabikarbónát, majd a lisztet is, és alaposan keverjük össze. Ezután forgassuk bele óvatosan a felvert tojásfehérjét. 

Béleljünk ki egy 30x40 cm-es tepsit sütőpapírral. Öntsük bele a tésztát, és 20-25 percig, illetve tűpróbáig süssük. 

Ha elkészült, borítsuk ki a tepsiből, majd húzzuk le róla a sütőpapírt. Várjuk meg, amíg kihűl.

A kihűlt tésztát vágjuk félbe és szaggassuk ki. A szaggatáshoz 5 cm-es átmérőjű formát használjunk, különben túl nagyok vagy kicsik lesznek a sapkaformák. 

Ha kiszaggattuk a kis köröket, készítsük el a krémet. 

Ehhez vegyünk elő egy közepes méretű lábost, majd öntsük bele a tejet, a vaníliás cukrot és a lisztet. Kezdjük el főzni, és közben folyamatosan kavargassuk, nehogy csomós legyen. Addig főzzük közepes lángon, amíg a krém elválik a lábos falától. Jó sűrűnek kell lennie.

Ha elkészült, tegyük félre és hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, a vajat és a porcukrot keverjük habosra. 

Még mielőtt a főzött krém alapja teljesen kihűlne (de nem szabad annyira melegnek lennie, hogy megolvassza a vajat), adagoljuk hozzá a vajas-porcukros keveréket, és keverjük finoman csomómentesre. 

Ezután jöhet a sapkák összeállítása. 

Ehhez vegyük magunk elé a kiszaggatott tésztakorongokat. Az egyik felét kenjük meg a vajas krémmel, majd tegyünk rá óvatosan egy másik korongot. Az egész henger oldalát kenjük be a krémmel, majd hempegressük meg a kókuszreszelékben. 

Ugyanezt végezzük el a többi koronggal is, egészen addig, amíg azok el nem fogynak.

Ha elkészültek a sapkák, tegyük be a hűtőbe 20-30 percre pihenni. Ennyi idő elegendő lesz hozzá, hogy a krém és a kókuszréteg picit megszilárduljon a tésztán.

Ezután vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét és az olajat, majd egyesével, óvatosan kanalazzuk rá a mindez idáig a hűtőben pihentetett sütik tetejére. 

Újból tegyük vissza a hűtőbe vagy egy hűvösebb kamrába 30 percre, és amint a csokoládékalapok megszilárdultak a tetejükön, már tálalhatjuk is ezt az igazi, téli estékhez és ünnepi pillanatokhoz passzoló édességet. 

Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/SóBors

Ezt is szeretjük