Mutatós Fekete-erdő tekercs: a hagyományos kedvenc piskótaroládként is mennyei
A fekete-erdő torta klasszikus sütemény, sok tejszínhabbal, cseresznyével vagy meggyel, mindenhogyan isteni.
A nagy karácsonyi sütés, főzés közepette jólesik különlegesebb finomságokat is készíteni, főleg akkor, ha nem nehéz a megalkotásuk. Desszertek terén a poharas édességek pont ilyenek, hiszen egyszerűen hozhatsz össze klasszikus, jól ismert ízeket a pohárban, amelyek még a szemnek is kellemesek.
A torták palettáján a Fekete-erdő igazi kuriózum, mely az ünnepi asztalra is felkerülhet, ám ha nincs időd és energiád tortasütéssel bíbelődni, akkor muffin- vagy poharas változatban kínáld az édességet. A receptben írt összeállítás csak javaslat, ha szeretnéd, rétegezve pakold a pohárba az alapanyagokat.
Először a tésztát készítsük el. A tojásokat üssük keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, és verjük fehéredésig.
A lisztet szitáljuk egy másik keverőtálba, majd adjuk hozzá a 25 g étkezési keményítőt, kakaót és a sütőport. Miután jól egybekevertük, apránként forgassuk a tojásos masszához. Ezután a masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe (20x30 cm), és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre.
Az elkészült piskótát vegyük ki a sütőből, borítsuk sütőrácsra, várjuk meg, míg kihűl, majd húzzuk le róla a sütőpapírt.
Az 1 ek. étkezési keményítőt a porcukorral és a cseresznyelikőrrel forgassuk egybe.
A cseresznyebefőttet szűrjük le, a leszűrt levet öntsük magas falú edénybe a cseresznyelével együtt, és forraljuk fel. Ezután sűrítsük be a cseresznyelikőrös keverékkel néhány perc alatt. Ezután vegyük le a tűzhelyről, és keverjük hozzá a leszűrt cseresznyét.
A habtejszínt a vaníliakivonattal és cukorral verjük kemény habbá.
Összeállítás:
Egy pohár vagy sütikiszúró segítségével szúrjuk ki a tésztát.
Vegyünk elő egy szép poharat. Kanalazzunk az aljába a cseresznyés keverékből, majd erre helyezzük rá a tésztát (akár 2-3 darabot is, de rétegezve is összeállíthatjuk a desszertet), erre megint tegyünk a cseresznyés keverékből, majd jó sok habtejszínnel gazdagítsuk. A tetejére ismét a cseresznyés keverékből tegyünk, azzal zárjuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu