
Krémes, citromos tiramisu-pohárdesszert: nem nehéz az elkészítése

A csodaszép, kissé fanyar édesség pofonegyszerűen összedobható, kezdőknek is sikerülni fog.
A világ egyik legismertebb desszertje a tiramisu. A hagyományos recept ma már sokféle változatban készülhet, érdemes a gyümölcsös verziót is kipróbálni, vagy palacsinta, torta vagy muffin formájában elkészíteni a finomságot. Mi most egy poharasat mutatunk, melynek különlegessége, hogy nincs benne kávé, az erőteljes aroma helyett a citrom fanyar íze az úr.
A poharas recept sokféleképpen kipróbálható. A krémbe mehet babapiskóta, de a kedvelt házi piskótát is rétegezheted a pohárban. Ha egy kis különlegességre vágysz, akkor citromkrémet is keverj a mascarponéhoz, úgy még csodásabb a poharas finomság.
-
2023-10-08 09:28:01
-
2023-07-23 09:28:01
-
2023-04-25 09:32:01
Poharas, citromos tiramisu

Hozzávalók 4 adaghoz
Tiramisu:
- 4 darab tojás
- 10 dkg cukor
- 4 darab citrom reszelt héja és leve
- 15 dkg habtejszín
- 2 evőkanál vaníliakivonat
- 20 dkg mascarpone
- 1 dl víz
- 5 dkg porcukor
- szükség szerint babapiskóta/piskóta (kb. 12 db)
Díszítés:
- citrom reszelt héja ízlés szerint
- mentalevél ízlés szerint
- citromkarika ízlés szerint
- tejszínhab ízlés szerint
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét.
A tojássárgáját keverjük habosra a cukorral, a fehérjét pedig verjük kemény habbá.
A citrom héját reszeljük le, a levét facsarjuk ki.
A habtejszínt a vaníliakivonattal verjük kemény habbá.
A mascarponéhoz keverjük hozzá a reszelt citromhéjat és a tojássárgás keveréket. Ezután forgassuk hozzá a tojásfehérjehabot és a habtejszínt.
Egy edénybe mérjük bele a vizet, és adjuk hozzá a citrom facsart levét és a porcukrot, majd forraljuk egybe.
A babapiskotát készítsük elő, vagy a házilag készített piskótát, amit szúrjunk ki formára, vagy vágjuk fel úgy, hogy beleférjen a pohárba.
Összeállítás:
Vegyünk elő egy poharat, amelybe tegyünk 2-3 evőkanállal a krémből. Ezután a piskótát mártsuk a citromos szirupba, majd tegyük a krémre. A piskóta tetejére jöhet egy újabb adag krém, majd ismételjük a folyamatot (krém, mártott piskóta) addig, amíg a pohár megtelik. Az utolsó réteg a krém legyen, melynek a tetejére díszítésként jöhet a citrom reszelt héja, menta, egy szép szelet citromkarika, vagy tejszínhabbal is megkoronázható az édesség.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!