Krémes, citromos tiramisu-pohárdesszert: nem nehéz az elkészítése

Poharas, citromos tiramisu cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csodaszép, kissé fanyar édesség pofonegyszerűen összedobható, kezdőknek is sikerülni fog.

A világ egyik legismertebb desszertje a tiramisu. A hagyományos recept ma már sokféle változatban készülhet, érdemes a gyümölcsös verziót is kipróbálni, vagy palacsinta, torta vagy muffin formájában elkészíteni a finomságot. Mi most egy poharasat mutatunk, melynek különlegessége, hogy nincs benne kávé, az erőteljes aroma helyett a citrom fanyar íze az úr.

A poharas recept sokféleképpen kipróbálható. A krémbe mehet babapiskóta, de a kedvelt házi piskótát is rétegezheted a pohárban. Ha egy kis különlegességre vágysz, akkor citromkrémet is keverj a mascarponéhoz, úgy még csodásabb a poharas finomság.

Poharas, citromos tiramisu

Poharas, citromos tiramisu ct

Hozzávalók 4 adaghoz

Tiramisu:

  • 4 darab tojás
  • 10 dkg cukor
  • 4 darab citrom reszelt héja és leve
  • 15 dkg habtejszín
  • 2 evőkanál vaníliakivonat
  • 20 dkg mascarpone
  • 1 dl víz
  • 5 dkg porcukor
  • szükség szerint babapiskóta/piskóta (kb. 12 db)

Díszítés:

  • citrom reszelt héja ízlés szerint
  • mentalevél ízlés szerint
  • citromkarika ízlés szerint
  • tejszínhab ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét.

A tojássárgáját keverjük habosra a cukorral, a fehérjét pedig verjük kemény habbá.

A citrom héját reszeljük le, a levét facsarjuk ki.

A habtejszínt a vaníliakivonattal verjük kemény habbá.

A mascarponéhoz keverjük hozzá a reszelt citromhéjat és a tojássárgás keveréket. Ezután forgassuk hozzá a tojásfehérjehabot és a habtejszínt.

Egy edénybe mérjük bele a vizet, és adjuk hozzá a citrom facsart levét és a porcukrot, majd forraljuk egybe.

A babapiskotát készítsük elő, vagy a házilag készített piskótát, amit szúrjunk ki formára, vagy vágjuk fel úgy, hogy beleférjen a pohárba.

Összeállítás:

Vegyünk elő egy poharat, amelybe tegyünk 2-3 evőkanállal a krémből. Ezután a piskótát mártsuk a citromos szirupba, majd tegyük a krémre. A piskóta tetejére jöhet egy újabb adag krém, majd ismételjük a folyamatot (krém, mártott piskóta) addig, amíg a pohár megtelik. Az utolsó réteg a krém legyen, melynek a tetejére díszítésként jöhet a citrom reszelt héja, menta, egy szép szelet citromkarika, vagy tejszínhabbal is megkoronázható az édesség.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük