Egzotikus fekete rizspuding - Laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
Pofonegyszerű forró fehér csoki: 3 hozzávalós recept
Mogyorós-csokis keksz a sütisdobozba: dupla adaggal indíts
Így készül a legkrémesebb gombás rizottó: kiadós és ízletes
Készíts kimchit pár egyszerű lépésben: ízbomba kísérő
Az itt prezentált fekete rizspuding nem csupán egy édes, ízekkel teli, egzotikus finomság, hanem rendkívül tápláló és tartalmas is. Éppen ezért a Távol-Keleten hagyományosan reggelire fogyasztják. Mert ugye nemcsak az számít, hogy reggelizünk-e vagy sem, hanem az is, hogy mit eszünk ilyenkor, azaz mivel alapozzuk meg a napot.
Évszázadokkal ezelőtt a fekete rizst tiltott rizsnek is nevezték Kínában, mert akkoriban még csak a nagyon gazdagok és a nemesek fogyasztották. Valószínűleg jól tudták, hogy a fekete rizs igazi szuperélelmiszer.
A fekete rizs
Rostban, E-vitaminban, valamint antioxidáns hatású antocianinban gazdag. Ez utóbbi megtalálható például a fekete áfonyában, a lilakáposztában, a cseresznyében, a gránátalmában, a vörös szőlőben és a padlizsánban is. Ettől lesz fekete színe a rizsnek is.
A rizspuding főzése csak annyira faksznis, mint amennyire egy átlagos tejberizs elkészítése. Tehát a megszokott módon járjunk el, de túl sok időre ne hagyjuk magára a rotyogó rizsát, mert egy szempillantás alatt kifut, leég és a rizs fekete színe még drámaibban hat majd.
Főzés előtt ne felejtsük el beáztatni a rizst, legalább egy éjszakára.
Fekete rizspuding
Hozzávalók 4 adaghoz
- 20 dekagramm fekete rizs
- 2 deciliter kókusztej
- 4 deciliter rizstej
- 4 deciliter víz
- 0.5 darab vaníliarúd
- 1 csipet őrölt kardamom
- 1 csipet só
- 1 darab banán
- 1 evőkanál kókuszreszelék
- 1 evőkanál kókuszcukor
Elkészítés:
Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/SóBors