![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Egzotikus fekete rizspuding - Laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az itt prezentált fekete rizspuding nem csupán egy édes, ízekkel teli, egzotikus finomság, hanem rendkívül tápláló és tartalmas is. Éppen ezért a Távol-Keleten hagyományosan reggelire fogyasztják. Mert ugye nemcsak az számít, hogy reggelizünk-e vagy sem, hanem az is, hogy mit eszünk ilyenkor, azaz mivel alapozzuk meg a napot.
Évszázadokkal ezelőtt a fekete rizst tiltott rizsnek is nevezték Kínában, mert akkoriban még csak a nagyon gazdagok és a nemesek fogyasztották. Valószínűleg jól tudták, hogy a fekete rizs igazi szuperélelmiszer.
A fekete rizs
Rostban, E-vitaminban, valamint antioxidáns hatású antocianinban gazdag. Ez utóbbi megtalálható például a fekete áfonyában, a lilakáposztában, a cseresznyében, a gránátalmában, a vörös szőlőben és a padlizsánban is. Ettől lesz fekete színe a rizsnek is.
A rizspuding főzése csak annyira faksznis, mint amennyire egy átlagos tejberizs elkészítése. Tehát a megszokott módon járjunk el, de túl sok időre ne hagyjuk magára a rotyogó rizsát, mert egy szempillantás alatt kifut, leég és a rizs fekete színe még drámaibban hat majd.
Főzés előtt ne felejtsük el beáztatni a rizst, legalább egy éjszakára.
Fekete rizspuding
![IMG 1766.gif](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291003/29100325_fd26e66207e0584ae1725fa9f4b4c205_wm.gif)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 20 dekagramm fekete rizs
- 2 deciliter kókusztej
- 4 deciliter rizstej
- 4 deciliter víz
- 0.5 darab vaníliarúd
- 1 csipet őrölt kardamom
- 1 csipet só
- 1 darab banán
- 1 evőkanál kókuszreszelék
- 1 evőkanál kókuszcukor
Elkészítés:
Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/SóBors
Olvasd el ezt is!