Egzotikus fekete rizspuding - Laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Az itt prezentált fekete rizspuding nem csupán egy édes, ízekkel teli, egzotikus finomság, hanem rendkívül tápláló és tartalmas is. Éppen ezért a Távol-Keleten hagyományosan reggelire fogyasztják. Mert ugye nemcsak az számít, hogy reggelizünk-e vagy sem, hanem az is, hogy mit eszünk ilyenkor, azaz mivel alapozzuk meg a napot.

Évszázadokkal ezelőtt a fekete rizst tiltott rizsnek is nevezték Kínában, mert akkoriban még csak a nagyon gazdagok és a nemesek fogyasztották. Valószínűleg jól tudták, hogy a fekete rizs igazi szuperélelmiszer.

A fekete rizs

Rostban, E-vitaminban, valamint antioxidáns hatású antocianinban gazdag. Ez utóbbi megtalálható például a fekete áfonyában, a lilakáposztában, a cseresznyében, a gránátalmában, a vörös szőlőben és a padlizsánban is. Ettől lesz fekete színe a rizsnek is.

A rizspuding főzése csak annyira faksznis, mint amennyire egy átlagos tejberizs elkészítése. Tehát a megszokott módon járjunk el, de túl sok időre ne hagyjuk magára a rotyogó rizsát, mert egy szempillantás alatt kifut, leég és a rizs fekete színe még drámaibban hat majd.

Főzés előtt ne felejtsük el beáztatni a rizst, legalább egy éjszakára.

Fekete rizspuding

IMG 1766.gif

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 20 dekagramm fekete rizs
  • 2 deciliter kókusztej
  • 4 deciliter rizstej
  • 4 deciliter víz
  • 0.5 darab vaníliarúd
  • 1 csipet őrölt kardamom
  • 1 csipet
  • 1 darab banán
  • 1 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 evőkanál kókuszcukor
Recept idők

Elkészítés:

A beáztatott fekete rizst öblítsük le, mossuk át alaposan. Tegyük a rizst egy vastag falú - lehetőség szerint vas - lábosba a kókusztejjel, a vízzel, a növényi tejjel, egy fél rúd vaníliával, egy csipet őrölt kardamommal és sóval együtt. A tejes, rizses keveréket forraljuk  fel, majd mérsékeljük a lángot alatta, és így főzzük csendesen 50-60 percen keresztül. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Tálaljuk banánnal, kókusztejjel, ízlés szerint kókuszreszelékkel és kókuszcukorral megszórva.

Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/SóBors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük