Játékos hamis kávé fekete szezámmagból: koffeinmentes kávépótló

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha nem visszük túlzásba a kávézást, akkor is érdemes egy-egy kávémentes napot tartani. Ha pedig sokat is iszunk belőle, akkor mindenképp

Félreértés ne essék! Tudom én, hogy a kávéfüggőséget véresen komolyan kell venni. Viszont az is igaz, hogy egyelőre még nem indítanak terápiás csoportot anonim kávéholistáknak.

Szentül hiszem, hogy a vélt addikció hátterében sok esetben inkább a szertartásos kávéiváshoz való ragaszkodásunk áll. Én sokáig egyáltalán nem ittam kávét. Már egyetemista voltam, mikor a közösségiség jegyében rendszeres fogyasztó lettem. De már akkor is a legeslegjobban az anyukámmal szerettem kávézni. Még most is látom magam előtt, ahogy bekukkant a szobám ajtaján és azt mondja: Gyere, igyunk egy jó kávét.

A minap az én számból is elhangzott az ominózus mondat, ezúttal a saját lányomnak. De gyorsan el is szégyelltem magam, mert ő még csak két és fél éves, és valószínűleg nem tenne túl jót neki a kávé. Aztán eszembe jutott a játékos feketeszezám-kávé receptje.

A fekete szezám egészséges

A kis hamis a hagyományos kávéhoz nagyon hasonlatos küllemmel rendelkezik, koffein viszont egyáltalán nincs benne. Sőt, a fekete szezámmag igazi szuperélelmiszer. Kiváló kalcium, magnézium, vas, foszfor, B1-vitamin és rostforrás, valamint antioxidánsokat is tartalmaz. Ennélfogva érdemes alkalmasint beiktatni az étrendünkbe. A szezámmagból főzött italnak nincs kávé íze, de eszméletlen finom. Anya-lánya kávézás remek választása.

Feketeszezám-kávé

sesamkava1.gif

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 bögre fekete szezámmag
  • 2 darab király datolya
  • 3 bögre víz
  • 1 bögre mandulatej
Recept idők

Elkészítés:

A szezámmagot és a két kimagozott datolyát tegyük fel főni a vízzel. Forraljuk fel, majd mérsékeljük a lángot közepesre, így főzzük lassan úgy nagyjából 30 percen keresztül. Mikor elkészült, nyomkodjuk ki a datolyát, hogy még jobban megédesítse a főzetet, majd szűrjük le a magokkal együtt. Fogjuk fel a főzetet. A szezámkávét tegyük poharakba, majd koronázzuk meg meleg, felhabosított mandulatejjel. Ha egy sűrűbb, tejesebb italt szeretnénk, melegítsük össze a mandulatejjel.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

Ezt is szeretjük