Játékos hamis kávé fekete szezámmagból: koffeinmentes kávépótló
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Joghurtos-banános kosárka sütés nélkül: mogyorós csoki borítja
Sütőtökös-ricottás kagylótészta: különleges ebéd az őszi hangolódáshoz
Sütőben sült, töltött tortilla: pulykahús kerül a tésztába
Sűrű házi szilvalekvár: bevált receptet mutatunk
Így tárold a főtt ételeket: szuper praktikákat mutatunk
Ha nem visszük túlzásba a kávézást, akkor is érdemes egy-egy kávémentes napot tartani. Ha pedig sokat is iszunk belőle, akkor mindenképp
Félreértés ne essék! Tudom én, hogy a kávéfüggőséget véresen komolyan kell venni. Viszont az is igaz, hogy egyelőre még nem indítanak terápiás csoportot anonim kávéholistáknak.
Szentül hiszem, hogy a vélt addikció hátterében sok esetben inkább a szertartásos kávéiváshoz való ragaszkodásunk áll. Én sokáig egyáltalán nem ittam kávét. Már egyetemista voltam, mikor a közösségiség jegyében rendszeres fogyasztó lettem. De már akkor is a legeslegjobban az anyukámmal szerettem kávézni. Még most is látom magam előtt, ahogy bekukkant a szobám ajtaján és azt mondja: Gyere, igyunk egy jó kávét.
A minap az én számból is elhangzott az ominózus mondat, ezúttal a saját lányomnak. De gyorsan el is szégyelltem magam, mert ő még csak két és fél éves, és valószínűleg nem tenne túl jót neki a kávé. Aztán eszembe jutott a játékos feketeszezám-kávé receptje.
A fekete szezám egészséges
A kis hamis a hagyományos kávéhoz nagyon hasonlatos küllemmel rendelkezik, koffein viszont egyáltalán nincs benne. Sőt, a fekete szezámmag igazi szuperélelmiszer. Kiváló kalcium, magnézium, vas, foszfor, B1-vitamin és rostforrás, valamint antioxidánsokat is tartalmaz. Ennélfogva érdemes alkalmasint beiktatni az étrendünkbe. A szezámmagból főzött italnak nincs kávé íze, de eszméletlen finom. Anya-lánya kávézás remek választása.
Feketeszezám-kávé
Hozzávalók 2 adaghoz
- 1 bögre fekete szezámmag
- 2 darab király datolya
- 3 bögre víz
- 1 bögre mandulatej
Elkészítés:
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors
Olvasd el ezt is!