Abbahagyhatatlanul finom citromos pite: az omlós tésztán lágy krém terül el
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A citromos pite tökéletes választás azok számára, akik nem annyira édesszájúak, néhanapján mégis szívesen fogyasztanak desszertet.
A legtöbben tea vagy limonádé készítéséhez használnak citromot, pedig a citrusféle sokkal több izgalmat rejt magában. Sokféle desszert készíthető belőle, köztük muffin, cupcake, macaron, de még főzés során is használható, isteni citromos tészta dobható belőle össze.
A citromból selymes krém is készülhet, amit különböző sütemények töltelékeként lehet felhasználni, például az alábbi pite omlós tésztájára tojással, cukorral, tejszínnel és citrommal kikevert krémet érdemes kenni, ami sütés közben szépen megszilárdul. A megsült citromos pitét tálalhatod egyszerűen vagy friss citromkarikákkal, tejszínhabbal kínálva, ahogy tetszik.
Erre figyelj a sütésnél
Először vakon kell sütni a tésztát, vagyis sütőpapírt kell rátenni, amire szárazbab kerül. Folyamatosan figyeld a tésztát, mivel minden sütő más, lehet, hogy kevesebb idő is elég lesz neki. Mikor a krém is a tésztára kerül, akkor pedig lehet, hogy kicsivel több ideig kell majd sütni, akkor jó, mikor megszilárdul a töltelék.
Érdemes a tésztából dupla adagot készíteni, illetve a maradék tésztát - az esetlegesen lelógó részeket - sem szabad kidobni, csomagold be és tedd a fagyasztóba, mivel omlós tészta, sokáig eláll, később is fel lehet használni.
Fenséges citromos pite
Hozzávalók 8 szelethez
A tésztához:
- 250 gramm finomliszt
- 70 gramm porcukor
- 125 gramm vaj
- 2 darab tojássárgája
- liszt a szóráshoz
A töltelékhez:
- 5 darab tojás
- 150 gramm cukor
- 150 milliliter habtejszín
- 2 darab citrom (reszelt héja és leve)
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze a porcukorral, majd morzsoljuk bele a hideg vajat, utána adjuk hozzá a tojássárgáját és kezdjünk el belőle tésztát gyúrni. Ha a tészta túl száraz lenne, adjunk 1-2 evőkanál vizet hozzá, hogy összeálljon, majd a begyúrt tésztát formázzuk cipóvá, csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe 30 percre pihenni.
A töltelékhez a tojást a cukorral keverjük össze, majd a tejszínt is forgassuk hozzá a citrom reszelt héjával és levével együtt.
A pihentetett tésztát enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki a formánknak megfelelően (az ideális arány: 23 cm átmérőjű), majd helyezzük bele a tésztát, óvatosan nyomkodjuk bele, a forma oldalára is jusson, a lelógó részeket pedig vágjuk le. A tészta alját szurkáljuk meg és újabb 30 percre tegyük a hűtőbe.
A pihentetés után a tésztára tegyünk sütőpapírt, szórjunk rá babot (elősütés), toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe. Süssük 10 percig, utána távolítsuk el a sütőpapírt és a babot, toljuk vissza a sütőbe 10 percre, majd simítsuk rá a krémet. Süssük tovább 15-20 percig, míg a krém megszilárdul. A citromos lepényt csak kihűlt állapotában szeleteljük.
Fotó: Getty Images