
Fenséges csülök pékné módra: így készítve lesz igazán ropogós a bőre

A pékné módra készült csülök az egyik legínycsiklandóbb magyar fogás, mely akkor az igazi, ha a hús olyan omlós, hogy szinte magától leválik a csontról, a bőre pedig jó ropogós.
A gusztusos étel elkészítése időigényes, mégsem lesz vele sok munkád. Csülök készítésénél fontos, hogy alaposan mosd meg, majd bő vízben főzd puhára. A főzővízbe kötelező a hagyma, fokhagyma, babérlevél és a szemes bors, melléjük még más ízesítőket is tehetsz, lehet az répa, zeller vagy petrezselyem. Miután a csülök puhára főtt, a körettel együtt mehet a sütőbe pirulni. Hogy a bőre igazán ropogós és szép piros legyen, sörrel kell meglocsolni, sütés közben pedig folyamatosan pecsenyelével öntözni.
Mi legyen a főzőlével?
Érdemes átszűrni és lefagyasztani. A lé tele van ízzel, ha füstölt csülökkel dolgoztál, akkor fenséges bableves vagy krumplileves készíthető belőle. Ha sima csülök volt a fazékban, akkor húsleves vagy pörköltek készítésénél is használhatod. Sőt, még a piruló csülökre is önthetsz 1-2 merőkanálnyi levet.
Fenséges csülök pékné módra

Hozzávalók 4 személyre
- 1 darab csülök
- 5 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 darab sárgarépa
- 1 marék szemes fekete bors
- 4 darab babérlevél
- 1 kg krumpli
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál rozmaring
- 1 teáskanál majoránna
- kevés zsír vagy olaj
- 280 ml sör
Elkészítés:
A csülköt mossuk meg, majd tegyük egy nagy fazékba, és adjunk hozzá 1 fej megtisztított hagymát a fokhagymagerezdekkel, sárgarépával és fűszerekkel együtt (szemes bors, babérlevél). Ezután főzzük 2-3 órán keresztül.
A maradék hagymát a krumplival együtt pucoljuk meg, majd vágjuk cikkelyekre. Ezután forgassuk egybe a sóval, borssal, rozmaringgal, majoránnával és kevés zsiradékkal.
Vegyünk elő egy nagy tepsit, kenjük ki zsiradékkal, majd terítsük el rajta a hagymával egybeforgatott krumplit. A csülköt ültessük a közepére, öntsük rá a sört, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 80-120 percre, míg a hús megpuhul, és a bőre szép piros lesz. A sütési idő alatt olykor nézzünk rá a csülökre, és locsoljuk meg a pecsenyelével. A sütési idő utolsó 10-20 percében érdemes 200 fokra emelni a sütő hőfokát.
A kész ételt savanyúsággal és kenyérrel kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!