Omlósra sült, amerikai mázas csülök – A hús főzővizéből bableves is készülhet
Cikkek
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A megszokott, hagyományos ünnepi ételek közé érdemes egy-két különlegesebb, külföldi finomságot csempészni, ilyen ez az amerikai mázas csülök is.
Az alapanyagok bármelyik szupermarketben beszerezhetőek, a hús elkészítése pedig egyszerűen történik. Mivel csülökről van szó, az első lépés, hogy puhára kell főzni, csak utána kerül rá az ízes máz, azzal együtt sül pirosra.
Az így készült szaftos, ragacsos finomságot az Amerikában élő ismerőseim mindig elkészítik az év utolsó hetében, saláta vagy sült zöldségek mellé szokták kínálni. Az omlós, ízes falatok szinte percek alatt tűnnek majd el a tányéról, annyira ízletes, hogy alig lehet abbahagyni az evését.
A sertéscsülök főzővizét sosem szabad kiönteni, egyrészről a máz készítésénél még hasznát lehet venni, másrészről isteni finom bableves készülhet belőle, az ízekben gazdag léből csodás lesz.
Amerikai mázas csülök
Hozzávalók 6 személyre
- 1 darab sertéscsülök
- 2 darab babérlevél
- ízlés szerint só
- 1 marék szemes bors
- 15 dekagramm méz
- 2 deciliter narancslé
- 2 darab narancs
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 fej hagyma
- 4 ág kakukkfű
Elkészítés:
A sertéscsülköt (1-2 kilós) tegyük nagy fazékba, öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, majd sózzuk (óvatosan, ne essünk túlzásba). A borsot és a babérlevelet is tegyük a vízbe, majd közepes lángon, 2 órán át, fedő alatt főzzük puhára. A csülköt vegyük ki a vízből, csepegtessük le és hagyjuk kihűlni. A főzővizet tegyük félre, leszűrve bableves készülhet belőle.
A mázhoz keverjük össze a mézet a narancslével, a mustárral, a szegfűszeggel, a köménnyel és 1-2 merőkanál főzővízzel. A csülköt fektessük tepsire, öntsük rá a mázat, tegyük mellé a feldarabolt hagymát, a narancsot, a tetejére pedig kakukkfű kerüljön. 190 fokos előmelegített sütőben 50-60 perc alatt süssük pirosra.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!