Omlósra sült, amerikai mázas csülök – A hús főzővizéből bableves is készülhet

mcscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A megszokott, hagyományos ünnepi ételek közé érdemes egy-két különlegesebb, külföldi finomságot csempészni, ilyen ez az amerikai mázas csülök is.

Az alapanyagok bármelyik szupermarketben beszerezhetőek, a hús elkészítése pedig egyszerűen történik. Mivel csülökről van szó, az első lépés, hogy puhára kell főzni, csak utána kerül rá az ízes máz, azzal együtt sül pirosra.

Az így készült szaftos, ragacsos finomságot az Amerikában élő ismerőseim mindig elkészítik az év utolsó hetében, saláta vagy sült zöldségek mellé szokták kínálni. Az omlós, ízes falatok szinte percek alatt tűnnek majd el a tányéról, annyira ízletes, hogy alig lehet abbahagyni az evését.

A sertéscsülök főzővizét sosem szabad kiönteni, egyrészről a máz készítésénél még hasznát lehet venni, másrészről isteni finom bableves készülhet belőle, az ízekben gazdag léből csodás lesz.

Amerikai mázas csülök

mcsct

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 darab sertéscsülök
  • 2 darab babérlevél
  • ízlés szerint
  • 1 marék szemes bors
  • 15 dekagramm méz
  • 2 deciliter narancslé
  • 2 darab narancs
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 fej hagyma
  • 4 ág kakukkfű
Recept idők

Elkészítés:

A sertéscsülköt (1-2 kilós) tegyük nagy fazékba, öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, majd sózzuk (óvatosan, ne essünk túlzásba). A borsot és a babérlevelet is tegyük a vízbe, majd közepes lángon, 2 órán át, fedő alatt főzzük puhára. A csülköt vegyük ki a vízből, csepegtessük le és hagyjuk kihűlni. A főzővizet tegyük félre, leszűrve bableves készülhet belőle.

A mázhoz keverjük össze a mézet a narancslével, a mustárral, a szegfűszeggel, a köménnyel és 1-2 merőkanál főzővízzel. A csülköt fektessük tepsire, öntsük rá a mázat, tegyük mellé a feldarabolt hagymát, a narancsot, a tetejére pedig kakukkfű kerüljön. 190 fokos előmelegített sütőben 50-60 perc alatt süssük pirosra.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük