Így készül a fermentált ananászlé: a gyümölcs héja sem megy kárba

4
Nyomtatás
Tepache-fermentalt-ananaszle
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Készítsd el Mexikó kedvelt fermentált ananászos italát, amelyhez nincs is szükség a gyümölcs húsára, elég a héját felhasználni!

A tepache egy Mexikóból származó és fermentációval készülő gyümölcsös ital, amelynek az ananász a fő hozzávalója. Ha eddig még nem hallottál róla, akkor legközelebb semmiképp ne dobd ki a gyümölcs héját, mert a tepachéhoz tulajdonképpen csak arra van szükség.

Az üdítőt többféle fűszerrel ízesítheted: a leggyakrabban fahéjat használnak hozzá, de egy darab friss gyömbér és egy kis piros chili is képes megbolondítani az összhatást. Ami pedig elengedhetetlen, az a finomítatlan nádcukor: ez egyrészt segíti a fermentáció folyamatát, másrészt enyhe karamelles ízt ad a keveréknek.

Fermentált ananászlé tepache

Tepache-fermentalt-ananaszle-c

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 1 nagy ananász
  • 1 l meleg víz
  • 2 ek. finomítatlan nádcukor
  • 2 rúd fahéj
  • 5 cm gyömbér felkarikázva
  • 1 kis piros chili (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Az ananászt alaposan mossuk meg, és töröljük szárazra. Pucoljuk meg az itt bemutatott módon, a húsát használjuk tetszés szerint, a héjdarabokat pedig tegyük egy 1,5-2 literes lábasba vagy befőttesüvegbe.

A cukrot keverjük el a meleg vízben, majd öntsük fel vele az ananászhéjat. (Fontos, hogy a víz teljesen ellepje a héjakat!)

Adjuk hozzá a fahéjat, a gyömbért és a chilit (ha használunk), majd helyezzünk valamilyen nehezéket a héjakra, hogy ne érintkezzenek levegővel. Fedjük le, tegyük árnyékos helyre, és szobahőmérsékleten 3-4 napig pihentessük. Mindennap keverjük át.

Ha letelt az idő, szűrjük le, és jól behűtve fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon