
Ezt teszi a friss ananász a nyelveddel - Különös oka van a zsibbadásnak
Nem biztos, hogy rögtön allergiára kell gondolni. Elmondjuk, mi okozza.
A tepache egy Mexikóból származó és fermentációval készülő gyümölcsös ital, amelynek az ananász a fő hozzávalója. Ha eddig még nem hallottál róla, akkor legközelebb semmiképp ne dobd ki a gyümölcs héját, mert a tepachéhoz tulajdonképpen csak arra van szükség.
Az üdítőt többféle fűszerrel ízesítheted: a leggyakrabban fahéjat használnak hozzá, de egy darab friss gyömbér és egy kis piros chili is képes megbolondítani az összhatást. Ami pedig elengedhetetlen, az a finomítatlan nádcukor: ez egyrészt segíti a fermentáció folyamatát, másrészt enyhe karamelles ízt ad a keveréknek.
Az ananászt alaposan mossuk meg, és töröljük szárazra. Pucoljuk meg az itt bemutatott módon, a húsát használjuk tetszés szerint, a héjdarabokat pedig tegyük egy 1,5-2 literes lábasba vagy befőttesüvegbe.
A cukrot keverjük el a meleg vízben, majd öntsük fel vele az ananászhéjat. (Fontos, hogy a víz teljesen ellepje a héjakat!)
Adjuk hozzá a fahéjat, a gyömbért és a chilit (ha használunk), majd helyezzünk valamilyen nehezéket a héjakra, hogy ne érintkezzenek levegővel. Fedjük le, tegyük árnyékos helyre, és szobahőmérsékleten 3-4 napig pihentessük. Mindennap keverjük át.
Ha letelt az idő, szűrjük le, és jól behűtve fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu