3 hozzávalós ananászszirup: készíts házilag koktélalapot

8
Nyomtatás
ananaszszirup
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A koktélok reneszánszát és szezonját éljük: ezúttal a házi ananászszirup készítését sajátíthatod el velünk, amit számtalan italhoz és desszerthez is felhasználhatsz!

Bár az ananásznak nincs kifejezetten szezonja, szerencsére ma már szinte minden nagyobb áruházban elérhető a trópusi gyümölcs, amelyből finom süteményeket és koktélokat is készíthetsz.

Az ananászt nem egyszerű megpucolni, és ez sok veszteséggel is járhat a gyümölcsre nézve. Viszont ha a kemény héjától meg tudod szabadítani, de még nem értél el a húsig, akkor a barna foltokkal teli külső részét is hasznosíthatod a gyümölcsnek, például ananászszirup formájában.

Ananászszirup

ananaszszirup

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 170 g ananász
  • 80 g citromhéj
  • 120 g nádcukor
Recept idők

Elkészítés:

Az ananászt hámozzuk meg úgy, hogy a külső kemény kérge lejöjjön róla, de az alatta lévő barna foltos rész megmaradjon a gyümölcsön. Az ananász középső, kemény részét (torzsáját) is vágjuk ki. 

A hámozás után vágjuk le az ananászról ezt a barna pöttyös részt is vékonyan, a torzsáját pedig vágjuk kockákra. Ezekből készül majd az ananászszirup.

A citromhéjat zöldséghámozóval vágjuk vékony szeletekre, majd aprítsuk fel kis darabokra.

Egy nagy üvegtálba tegyük bele az ananászt, a citromhéjat és a nádcukrot.

Fedjük le, és hagyjuk állni szobahőmérsékleten kb. 4 órán át úgy, hogy 45-60 percenként keverjük fel, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.

Ezután szűrjük le a szirupot egy sűrű szövésű fémszűrőn. A visszamaradt gyümölcsös pépet nyomkodjuk bele egy spatulával vagy fakanállal a szűrőbe, hogy a lehető legtöbb szirupot nyerhessük ki belőle. 

A kész, leszűrt szirupot akár azonnal is felhasználhatjuk, de üvegben, hűtőben tárolva további 3 hónapig is eltárolhatjuk.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon