
Ennyi mindenre képes a gyömbér: az immunerősítés csak a jéghegy csúcsa

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás
Ropogós

Káprázatos házi körtelekvár: a vaníliától édes és illatos

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk
A gyömbér édes és sós ételeknek egyaránt remek kiegészítője, hiszen különleges aromával látja el őket. Magával ragadó íze mellett azonban gyógyhatásai miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani.
A gyömbér az ázsiai konyha egyik alapfűszere, karakteres ízű, kissé csípős gyökere édes és sós ételekhez egyaránt használható. Remek íze mellett azonban egy sor pozitív hatása is van: számos módon illesztheted be az étrendedbe, hogy ne csak az ételeidet tegye ízesebbé, de az egészségedet is támogassa.
A gyömbér pozitív hatásai
Remek gyógyír émelygés esetén
A gyömbér egyik fő összetevője és különleges ízének forrása a gingerol – egy természetes vegyület, amely támogatja az emésztést. Neki köszönhetően hamarabb kiürülnek a gyomorból az elfogyasztott ételek, így segíthet megszüntetni az émelygést, ugyanez a hatás pedig a fogyásban is segíthet. Emellett puffadás és székrekedés esetén is bevethető.
Csökkenti a koleszterin szintjét
A gyömbérfogyasztást a szíved is megköszöni: egy 2022-es tanulmány szerint a gyömbér képes csökkenteni a trigliceridek és az LDL (rossz) koleszterin szintjét a vérben, ezzel egy időben pedig megemeli a HDL, azaz a jó koleszterin szintjét.

Menstruációs görcsök enyhítésében is hatásos
A gyömbérben lévő hatóanyagok menstruáció idején is jól jönnek, egyes tanulmányok szerint annyira hatékony, mint az ibuprofén. Fogyaszd teáját vagy használd masszázsolajként.
Gyulladáscsökkentésben sem utolsó
A gyömbér nagy mennyiségű gingerolt tartalmaz, amely nemcsak émelygés esetén hatékony, de erős antioxidáns is: segíthet csökkenteni az oxidatív stressz hatásait, és olyan betegségek megelőzésében is hatékony, mint a rák, az Alzheimer vagy az arthritis. A gyömbér emellett bakteriális és gombás fertőzések idején is bevethető.

A friss vagy a szárított a jobb?
Mindkét változat ugyanazokat a pozitív hatásokat képes biztosítani, a friss gyömbérnek azonban intenzívebb az íze. A porállagú ezzel szemben könnyebben hozzáférhető, olcsóbb és hosszabb ideig eláll, és még a hámozással, feldarabolással sem kell foglalkoznod.
Így fogyaszd a gyömbért
A gyömbért a legtöbb ázsiai ételhez felhasználhatod: készülhet vele pirított rizs vagy tészta, curry, leves vagy savanyított formában sushihoz is fogyaszthatod. Ha immunerősítésben gondolkodsz, akkor készíts belőle teát, immunerősítő shotot, tedd smoothie-ba, reszeld le, és keverj hozzá mézet és citromlevet, és persze a édességeket se felejtsd ki a sorból: a mézeskalácsnak, a pumpkin spice latténak és a sütőtökpitének is kötelező ízesítője.
Fotók: Getty Images