Krémes feta sajttal töltött rétestészta, avagy banitsa: isteni finom a balkáni fogás

banitsa
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tészta aranybarnára és ropogósra sül, a sajtos töltelék pedig nagyon krémes, mivel joghurt és vaj is kerül bele.

A banitsa Bulgáriában és a Balkánon népszerű sós rétes, amelyet feta sajttal töltenek, majd ropogósra sütnek. Ha kész réteslapokkal dolgozol, nem lesz nehéz dolgod, gyerekjáték az elkészítése. Ez a szuper recept a Nomad Paradise oldalán jött velem szembe, majd leteszteltem, egyszerűen tökéletes.

Habár feta a töltelék, ne aggódj, nem lesz száraz, ugyanis a sajtot joghurttal és tojással kell összekeverni, a lapokra vaj is kerül, majd az egészet tejjel kell nyakon önteni. Ahogy összesül, szépen összeáll, szeletelhető lesz.

Ha feldobnád a klasszikus receptet, párolt, alaposan kinyomkodott spenótot is keverhetsz a töltelékbe.

Feta sajttal töltött rétestészta

banitsa2

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 6 lap rétestészta
  • 2 ek olaj
  • 4 db tojás
  • 150 g görög joghurt
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 300 g feta
  • 100 g vaj
  • 200 ml tej
Recept idők

Elkészítés:

Az olajat, 3 tojást, a szódabikarbónát és a joghurtot keverjük össze egy tálban. A fetát morzsoljuk bele ebbe a keverékbe, keverjük vele össze.

A réteslapokat terítsük ki, oszlassuk el rajtuk a fetás tölteléket és az összekockázott vajat úgy, hogy minden lapra azonos mennyiség jusson.

A rövidebb oldaluktól kezdve tekerjük fel a lapokat.

Egy kerek torta- vagy piteformát vajazzunk ki vagy béleljük ki sütőpapírral, majd tegyük bele a betöltött tekercseket spirál alakban. Tegyük bele mind a 6 tekercset, míg ki nem töltik teljesen a formát, egy csigát nem kapunk.

A tekercsek tetejét szurkáljuk meg villával.

A maradék tojást és a tejet keverjük össze, majd öntsük a tészta tetejére.

Tegyük a tekercset 180 fokos sütőbe kb. 50 percre, vagy míg aranybarna nem lesz a teteje.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük