Ellenállhatatlan házi túrós rétes: így biztosan nem szakad a tészta

1
Nyomtatás
trcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A házi rétes készítése időt és türelmet igényel, melós feladat, de megéri megsütni, mert sokkal finomabb, mint a bolti verzió.

A réteskészítés művészet, a nagymamák verhetetlenek a hajszálvékony tészta kihúzásában. A tökéletes tészta időt és türelmet igényel, saját magadnak kell kitapasztalnod, melyik recept válik be a finomság megalkotásánál. Az azonban nem lehet vita tárgya, hogy a házi süteményhez semmi nem fogható, lehet, elsőre szakadni fog a tészta a húzásnál, talán nem lesz olyan mutatós, de az íze toplistás!

A rétes édes és sós töltelékkel is fantasztikus, érdemes szezonális gyümölcsökkel kipróbálni, de ha a hagyományos ízeket kedveled, akkor a túrós rétes a legjobb választás. Hogy a tészta ne ázzon át a tejterméktől, érdemes zsemlemorzsát, darált háztartási kekszet vagy diót hozzáforgatni, úgy biztos, hogy nem lesz szottyos. A mazsola a túró jó barátja, bátran forgass hozzá egy keveset, persze csak akkor, ha szereted. Tálalásnál bőven elég porcukorral meghinteni a süteményt, de egy nagy adag tejszínhabbal megkoronázva is kipróbálhatod.

Házi túrós rétes

trct

Hozzávalók 6 személyre

Töltelék:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 2 darab tojás
  • 1 csipet
  • 6 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa, darált háztartási keksz, darált dió
  • mazsola ízlés szerint (opcionális)

Tészta:

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1 csipet
  • 1 darab tojás
  • 2 dl víz
  • liszt a szóráshoz
  • 3 dkg zsír (kevés)
  • 1 darab tojás a kenéshez
  • porcukor (opcionális) a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

Töltelék:

A túrót öntsük keverőtálba, majd villával kezdjük el összetörni, közben adjuk hozzá a tojást, sót, cukrot, vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és a zsemlemorzsát (és a mazsolát is).

Tészta:

A liszteket szitáljuk keverőtálba (deszkán is dolgozhatunk), majd adjuk hozzá a sót, utána a tojást és a vizet. Az alapanyagokat dolgozzuk össze, dagasszunk tésztát belőle, majd a kész tésztát formázzuk cipó alakúra, letakarva, meleg helyen pihentessük 30 percig.

Az ebédlőasztalra terítsünk asztalterítőt, a textilre szórjunk lisztet.

A tésztacipót kenjük meg zsírral, majd helyezzük a terítő közepére. A kezünkkel nyúljunk a tészta alá és óvatosan kezdjük el kihúzni az asztal szélei felé. Ha jól dolgoztunk, szép, vékony tészta borítja az asztalt. A lelógó széleket vágjuk le, majd a tésztát locsoljuk meg olvasztott zsírral, utána a túrós tölteléket is helyezzük rá.

Az asztalterítő segítségével tekerjük fel a rétest, majd a tésztakígyót fektessük sütőpapírral borított tepsire.

A rétes tetejét kenjük le felvert tojással, majd toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük ropogósra. Porcukorral tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon