Ellenállhatatlan házi túrós rétes: így biztosan nem szakad a tészta
A házi rétes készítése időt és türelmet igényel, melós feladat, de megéri megsütni, mert sokkal finomabb, mint a bolti verzió.
A réteskészítés művészet, a nagymamák verhetetlenek a hajszálvékony tészta kihúzásában. A tökéletes tészta időt és türelmet igényel, saját magadnak kell kitapasztalnod, melyik recept válik be a finomság megalkotásánál. Az azonban nem lehet vita tárgya, hogy a házi süteményhez semmi nem fogható, lehet, elsőre szakadni fog a tészta a húzásnál, talán nem lesz olyan mutatós, de az íze toplistás!
A rétes édes és sós töltelékkel is fantasztikus, érdemes szezonális gyümölcsökkel kipróbálni, de ha a hagyományos ízeket kedveled, akkor a túrós rétes a legjobb választás. Hogy a tészta ne ázzon át a tejterméktől, érdemes zsemlemorzsát, darált háztartási kekszet vagy diót hozzáforgatni, úgy biztos, hogy nem lesz szottyos. A mazsola a túró jó barátja, bátran forgass hozzá egy keveset, persze csak akkor, ha szereted. Tálalásnál bőven elég porcukorral meghinteni a süteményt, de egy nagy adag tejszínhabbal megkoronázva is kipróbálhatod.
Házi túrós rétes
Hozzávalók 6 személyre
Töltelék:
- 50 dkg tehéntúró
- 2 darab tojás
- 1 csipet só
- 6 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 darab citrom reszelt héja
- 2 evőkanál zsemlemorzsa, darált háztartási keksz, darált dió
- mazsola ízlés szerint (opcionális)
Tészta:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 1 csipet só
- 1 darab tojás
- 2 dl víz
- liszt a szóráshoz
- 3 dkg zsír (kevés)
- 1 darab tojás a kenéshez
- porcukor (opcionális) a szóráshoz
Elkészítés:
Töltelék:
A túrót öntsük keverőtálba, majd villával kezdjük el összetörni, közben adjuk hozzá a tojást, sót, cukrot, vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és a zsemlemorzsát (és a mazsolát is).
Tészta:
A liszteket szitáljuk keverőtálba (deszkán is dolgozhatunk), majd adjuk hozzá a sót, utána a tojást és a vizet. Az alapanyagokat dolgozzuk össze, dagasszunk tésztát belőle, majd a kész tésztát formázzuk cipó alakúra, letakarva, meleg helyen pihentessük 30 percig.
Az ebédlőasztalra terítsünk asztalterítőt, a textilre szórjunk lisztet.
A tésztacipót kenjük meg zsírral, majd helyezzük a terítő közepére. A kezünkkel nyúljunk a tészta alá és óvatosan kezdjük el kihúzni az asztal szélei felé. Ha jól dolgoztunk, szép, vékony tészta borítja az asztalt. A lelógó széleket vágjuk le, majd a tésztát locsoljuk meg olvasztott zsírral, utána a túrós tölteléket is helyezzük rá.
Az asztalterítő segítségével tekerjük fel a rétest, majd a tésztakígyót fektessük sütőpapírral borított tepsire.
A rétes tetejét kenjük le felvert tojással, majd toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük ropogósra. Porcukorral tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!