Krémes, finn lazacleves a hideg estékre: a kapor az étel lelke

lazacleves2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a krémes halleves garantáltan felmelegít, ráadásul a sok zöldségnek köszönhetően nagyon tartalmas is.

A finn lazacleves, avagy a lohikeitto, biztosan el fogja rabolni a szívedet, ha szereted a halételeket. Egyszerre krémes és laktató, mégis könnyed és friss a kapornak és a citromnak köszönhetően.

Az eredeti változatot már volt szerencsém megkóstolni Finnországban, és bár ez a recept nem onnan van, a végeredmény szinte teljesen ugyanolyan lesz. A három fő hozzávaló – lazac, kapor és tejszín – mellé krumpli, póréhagyma és répa is kerül, így lesz nagyon tartalmas a leves. 

Hogy igazán intenzív legyen az íze, halalaplével érdemes dolgozni, de ha esetleg nem jutsz hozzá, zöldségalaplével is működik a recept. Amit szintén nem érdemes kihagyni belőle, az a citromlé, ezt ízlés szerint adagold, nagyon jól áll mindenféle halételnek.

Finn lazacleves

lazacleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 g lazacfilé
  • 30 g vaj
  • 2 nagy db póréhagyma
  • 3 db répa
  • 400 g krumpli
  • 1.2 liter halalaplé (esetleg zöldség)
  • 2 deciliter zsíros tejszín (30%-os)
  • 1 csokor kapor
  • ízlés szerint citromlé
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a zöldségeket: a póréhagymát tisztítsuk meg, a fehér részét vágjuk vékony karikákra. A répát és a krumplit pucoljuk meg, előbbit szeleteljük, utóbbit kockázzuk. 

A lazacot vágjuk nagyobb kockákra, a kaprot aprítsuk össze.

Egy nagy lábasban forrósítsuk fel a vajat, majd ha elolvadt, dobjuk rá a póréhagymát és a répát. Nagyjából 8-10 percig dinszteljük, míg picit összeesik, megpuhul. (Ha szükséges, pótoljuk a zsiradékot.)

Ekkor forgassuk bele a krumplit, és öntsük fel a halalaplével. Sózzuk, borsozzuk, várjuk meg, míg forrásnak indul. Vegyük kicsire a lángot, majd kb. 15-20 percig főzzük gyöngyözve, míg a krumpli megpuhul.

Ekkor adjuk hozzá a lazacot, kb. 5 percig főzzük. Utolsó simításként adjuk hozzá a tejszínt és a kaprot, melegítsük egybe. Nem kell forrnia, ahogy elkezd gyöngyözni, el is készült a leves. Kóstoljuk meg, ízlés szerint citromlével, sóval, borssal ízesítsük.

Rögtön tálalhatjuk is.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük