Tejszíntől krémes finomfőzelék – Felejtsd el a menzás ízt és emlékeket

finomfőzelékcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A menzás idők rémálma újraalkotva, krémesen, és nevéhez hűen ezúttal tényleg finoman.

Régi idők klasszikus hazai fogása a finomfőzelék, melyet gyakran tálaltak óvodában, iskolában ebédnek. A menzás koszt sokakban hagyott rémképeket, fura ízeket, melyekre soha többé nem akarnak emlékezni. Ezek közé sorolható a finom nevet viselő főzelék is, amely kapcsán sokakban felmerült a kérdés, miért is hívják így. A modern, tudatos konyha erre a főzelékre is lecsapott, többféle receptben is újjáéled ez a zöldségekben gazdag főzelék.

A jó főzelék sűrű és krémes, úgyhogy próbáld meg minél kevesebb liszttel készíteni a rántást vagy a habarást. Lehetőség szerint friss zöldségeket használj. Ebben a változatban a tej mellé tejszín is kerül, ettől lesz igazán krémes. A főzelékhez tálalhatsz sült virslit vagy rántott csirkemellet. 

Finomfőzelék

finomfőzelékct

Hozzávalók 4 személyre

  • 0.5 kilogramm sárgarépa
  • 0.5 kilogramm karalábé
  • 0.5 kilogramm zöldborsó
  • 10 dekagramm vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 3.5 deciliter tej
  • 2 csapott evőkanál cukor
  • 1 deciliter tejszín
  • 1 csokor friss petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A sárgarépát és a karalábét kis kockára vágjuk. Egy lábasban megolvasztjuk a vaj felét (a többit hűtőben tartjuk), és a sárgarépát párolni kezdjük. Pár perc múlva hozzáadjuk a karalábét és a zöldborsót, majd felöntjük annyi vízzel, hogy épp ne lepje el a zöldségeket, végül sóval, cukorral ízesítve puhára főzzük őket.

Beleöntjük a tejet, és ha újra felforrt, a lisztet elkeverjük a tejszínben, ezt is hozzákeverjük, majd az egészet kiforraljuk. A legvégén a maradék hideg vajat kockára vágva elkeverjük a főzelékben, majd finomra vágott petrezselymet adunk hozzá.

Ha szereted a retró ízeket, készítsd el ezt a sárgaborsó-főzeléket is. 

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük