
Ha így készíted el, rászolgál a nevére a finomfőzelék
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Fás, rágós, gumis zöldségkockák, furcsán édeskés szag: a finomfőzelék a tipikus menzai napokat idézi fel bennünk, pedig ilyenkor, tavasszal kevés jobb dolog létezik ennél.
Amikor megérkezik az új karalábé, az új sárgarépa és az új borsó, akkor muszáj finomfőzeléket készíteni. Ezzel a kiindulási ponttal máris egészen eltávolodtunk a menzai emlékektől. Mert a menzán a fagyasztott zöldségalap szomorú állagú, vizes, ízetlen, szóval nagyon-nagyon rossz volt, a tavaszi, zsenge alapanyagokból pedig a legfrissebb, legízesebb főzeléket lehet összerakni.
Figyeljünk a különböző főzési időkre
Azért van még persze egy-két fontos szabály, amit érdemes betartani ezzel az étellel kapcsolatban. Mivel az alapanyagok különböző állagúak, ezért eltérő főzési időt igényelnek. A karalábé hosszabb idő alatt puhul meg, bár ez persze a zsengeségétől is függ, a répa, különösen akkor, ha új, hamarabb elkészül, a zöldborsónak pedig elég 5-10 perc.
Így fognak a zöldségek körülbelül egyszerre megpuhulni, nem lesz az egyik kőkemény, a másik pépes, az egyik ress, a másik ízetlen. A sűrítést sem kell menzai komolysággal felfogni, elég egy vékony, keményítős sűrítés, és már jó is lesz.
Finomfőzelék

Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab karalábé
- 250 gramm zöldborsó
- 4 darab újhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 2 deciliter tej
- 1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors