Házi kencével finomabb a szendvics: 9 szuper recept nem csak iskolakezdésre
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
Becsengettek, ez pedig azt jelenti, hogy újra fel kell tölteni az uzsonnásdobozt, ami nem is olyan egyszerű, de most segítünk benne.
Az iskolai élet öröme és nehézsége mindig izgalommal tölti el a gyerekeket. A szülők is lázasan készülődnek már, hamarosan újra azon törhetik a fejüket, mi kerüljön a csemete uzsonnásdobozába? Az elemózsiának sok szempontnak kell megfelelnie. Legyen egészséges, változatos, laktató, bírja a csomagolást, és jóízűen egye meg a gyerek.
Mi legyen az uzsonnásdobozban?
Valamilyen gyümölcs vagy zöldség szépen felszeletelve, lehet ez alma, banán, sárgarépa vagy szőlőszemek. A gyerekek nagyon szeretik a péksüteményeket, így azokat is érdemes házilag elkészíteni, de ugyanez a helyzet a kekszekkel, ezekből is érdemes csomagolni. És persze valamilyen egészséges folyadék is legyen.
A legtökéletesebb iskolai uzsonna a szendvics, mely tápláló és egészséges, minőségi alapanyagokból is készülhet. A szendvicsek valamilyen ízletes kencével megkenve lesznek az igaziak. Mutatjuk a kedvenceinket, ezeket érdemes hétvégén elkészíteni, így hétköznap bőven lesz miből válogatni, mi kerüljön a pékárura.
Fűszeres sültpaprika-krém
A színpompás paprikakrém sok változatban készülhet, érdemes saját szájízre alakítani a kence fűszerezését. Ha szereted a különlegesebb zamatot, akkor csicseriborsóval, dióval és tahinivel mixelve dobd össze a kencét. Mielőtt azonban feldolgoznád a paprika húsát, a héját távolítsd el, mutatunk is rá egy jó praktikát.
Görög joghurtos fetakrém
A sajtalapú kence mártogatósként is kínálható, de pékárura is lehet kenni. Az ízletes, krémes textúrájú krémmel fantasztikus szendvicsek készülhetnek, érdemes különböző felvágottakkal kínálni. A kencébe remekül passzol a zöldfűszer, a petrezselyem és a menta helyett mást is kipróbálhatsz, arra azonban ügyelj, ha uzsonnásdobozba készül a finomság, a hagymaféléket kerüld.
Padlizsánkrém tahinivel
Az intenzív zamatú padlizsánkrém a füstösre sült zöldségektől lesz különleges. A kivételes ízhez a fűszerek is hozzájárulnak, a római kömény, koriander és a tahini teszi varázslatossá. A házi kence egyszerűen pirítósra kenve is mennyei, de sós keksz mellé is becsomagolhatod a gyerkőcnek az uzsonnásdobozba.
Sajtkrémes lazacpástétom
A rendszeres halfogyasztás fontos. Hogy a kicsik megszeressék a halféléket, érdemes ínycsiklandó kencékkel próbálkozni, melyek halból készülnek. A lazacból készült házi krém nagyon ízletes, jól kenhető és egészséges is. A rózsaszín húsú hal omega-3 zsírsavat tartalmaz, mely a szív barátja. A kencét kend croissant-ra, tegyél mellé külön dobozba friss zöldségeket, a gyerek örömmel fogja falatozni.
Kacsamájpástétom
Az ízletes kacsamájpástétomot pékárura kenve elcsomagolhatod uzsonnára, de előételként is kínálhatod. Kacsa- vagy libamájból készül a világ legfinomabb pástétoma, melyet otthon is el tudsz készíteni. A házi változat sokkal finomabb, a fűszerezést saját szájízed szerint alakíthatod. A pástétomba remekül illik az oregánó, kakukkfű, szerecsendió, zsálya vagy kapribogyó.
Juhtúrós tojáskrém
A tojáskrém rengetegféle változatban készülhet, az íz mellett a textúrával is érdemes játszani. A tojáskrémnek jól áll, ha darabos, de teljesen simára keverve is tökéletes. A fehérjében gazdag kencébe tejföl és vaj is kerül, ezektől lesz jól kenhető. A krémbe juhtúró és mustár is megy, melyektől pikánsabb lesz a zamata. Kiadós, ízletes, a gyerekek imádni fogják!
Házi körözött
A kencék univerzumában a körözött top hármas darab, melyet minden háztartásban máshogy készítenek. Bármilyen recept szerint is állítod össze, túró kell bele, méghozzá kétfajta, juh- és tehéntúró. A jól kenhetőség érdekében vaj is szükséges, igaz, érdemes vele csínján bánni, hogy ne legyen túl zsíros. A házi körözöttbe mehet lila hagyma, póré vagy snidling.
Uborkás krémsajt póréhagymával
A frissítő, krémsajtos kence nagyon egyszerűen készül. A zamata nem mondható szerénynek, a friss zöldségek mellett balzsamecet adja meg az esszenciáját. Finom magában, sós keksszel, de sonkás szendvicset is összedobhatsz belőle a gyereknek.
Fűszeres gombapástétom
A fehérjében gazdag alapanyagból jól kenhető, ízletes házi kence készül, melyből öröm minden falat. Pástétom vagy kence, teljesen mindegy, a lényeg, hogy kenyérre kenve is szuper, de zöldségek mellé mártogatósnak is kínálhatod. Ha a gyerek szereti a nyers zöldségeket, akkor vágd össze a kedvenceit, mellé pedig egy kis dobozban legyen összekészítve a finomság.
Fotók: Getty Images, Szász Eszter