Házi fokhagymás chiliszósz: a grillszezon kötelező kísérője

1
Nyomtatás
fokhagymas-chiliszosz
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Házi chiliszószt készíteni nem nagy ördöngösség, ráadásul így biztosan tudod, mi kerül bele.

Mindjárt itt a nyár, és vele együtt a grillszezon: a füstös, rácson sült húsok és zöldségek mellől nem hiányozhat a házi chiliszósz. Ez a fokhagymás változat gyorsan és egyszerűen készül, és akár 1 hónapig is eláll a hűtőben. 

Az alapja piros jalapeño paprika, amely mellé sok fokhagyma kerül, és só, cukor és ecet ízesíti. Hogy kicsit sűrűbb és kalanazhatóbb állaga legyen, egy kevés keményítő is kerül bele, de ez akár el is hagyható.

Fokhagymás chiliszósz

fokhagymas-chiliszosz2

Hozzávalók 2 decihez

  • 250 g jalapeño paprika (piros)
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 tk.
  • 1 tk. kristálycukor
  • 80 ml (5%-os) almaborecet
  • 2 ek. víz
  • 1 tk. keményítő
Recept idők

Elkészítés:

A paprikákat mossuk meg, karikázzuk fel. A fokhagymagerezdeket pucoljuk meg.

Tegyük aprítógépbe a paprikát, a fokhagymát, sót, cukrot, ecetet és 1 ek. vizet. Kezdjük el aprítani, de ne legyen még teljesen pürés, csak kicsit darabosabb. Szedjük ki a darabos chilikeverék egynegyedét, tegyük félre. A többit turmixoljuk tovább, míg teljesen pépes, folyékony nem lesz.

A chilipürét szűrjük át egy apró lyukú szitán, a leszűrt levet tegyük egy kis lábasba, és adjuk hozzá a félretett darabosabb paprikát. Kezdjük el melegíteni közepes lángon.

Közben a maradék vizet keverjük csomómentesre a keményítővel.

Mikor forró a chilis keverék, adjuk hozzá a keményítős keveréket, és melegítsük forrásig. Főzzük 1-2 percig, míg sűrűsödik.

Húzzuk le a tűzről, és várjuk meg, míg kihűl, majd kínálhatjuk is.

Ha több időre szeretnénk eltenni, még forrón töltsük befőttesüvegbe, zárjuk le légmentesen, majd ha kihűlt, a hűtőben tároljuk. Így 1 hónapig is eláll.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon