A paprikákat mossuk meg, karikázzuk fel. A fokhagymagerezdeket pucoljuk meg.
Tegyük aprítógépbe a paprikát, a fokhagymát, sót, cukrot, ecetet és 1 ek. vizet. Kezdjük el aprítani, de ne legyen még teljesen pürés, csak kicsit darabosabb. Szedjük ki a darabos chilikeverék egynegyedét, tegyük félre. A többit turmixoljuk tovább, míg teljesen pépes, folyékony nem lesz.
A chilipürét szűrjük át egy apró lyukú szitán, a leszűrt levet tegyük egy kis lábasba, és adjuk hozzá a félretett darabosabb paprikát. Kezdjük el melegíteni közepes lángon.
Közben a maradék vizet keverjük csomómentesre a keményítővel.
Mikor forró a chilis keverék, adjuk hozzá a keményítős keveréket, és melegítsük forrásig. Főzzük 1-2 percig, míg sűrűsödik.
Húzzuk le a tűzről, és várjuk meg, míg kihűl, majd kínálhatjuk is.
Ha több időre szeretnénk eltenni, még forrón töltsük befőttesüvegbe, zárjuk le légmentesen, majd ha kihűlt, a hűtőben tároljuk. Így 1 hónapig is eláll.