Mennyei, szaftos fokhagymás csirke egészben sütve: imádni fogja a család
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
A világ egyik legfinomabb étele a sült csirke, a szaftos, jól fűszerezett, pirosra sült hús friss, ropogós kenyérrel kínálva tökéletes.
A csirkét nem csak darabokban szerezheted be, egészben, konyhakészen is kérheted a hentestől. A hús nagyon szereti a fűszereket, egészen merész ízekkel is készülhet, de az egyszerű só, bors, fokhagyma hármassal sem lőhetsz mellé.
Amikor nincs sok időd, de vendégeket vársz, vagy csak a családnak kedveskednél egy különleges lakomával, akkor süsd egészben a csirkét. Ne félj, nem kell bűvésztrükköket tanulnod, hogy mennyei legyen a sült, csak legyen kéznél vaj, só, bors, fokhagyma és fehérbor, ennyi elég ahhoz, hogy isteni pecsenyelé kerüljön az asztalra, amelyet mindenki ízlés szerint önthet a húsra.
A csirke mellé 2 fej fokhagyma is kerül, amelyhez kenyér dukál, a legjobb a pirítós: kend rá a sült fokhagymát, egyszerű, de fenséges ízélményben lesz részed. És ha már nyár van, saláta, főtt kukorica és valamilyen hideg frissítő, mondjuk limonádé is elfér az étkezőasztalon.
A maradék hús mesteri felhasználása
Az ízletes sült eteti magát, olyan finom, de ha esetleg maradna belőle másnapra, akkor villával érdemes széttépkedni, majd egybekeverni a pecsenyelével. A szaftos, ízletes húsból első osztályú szendvics készülhet, de rizottóval vagy tésztával is egybe lehet forgatni.
Egyben sült csirke
Hozzávalók 4 személyre
- 1 darab egész csirke
- 200 gramm vaj
- 6 darab babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 darab citrom
- 2 fej fokhagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 200 milliliter fehérbor
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A csirkét kívül-belül sózzuk és borsozzuk meg.
A csirke mellrészénél a bőrt lazítsuk meg annyira, hogy a vaj és a babérlevél felét, valamint a 4 gerezd fokhagymát alá lehessen tenni.
A citromot vágjuk félbe és a maradék babérlevéllel együtt tegyük a csirke belsejébe, a maradék vajat pedig dörzsöljük bele az egész csirkébe.
A húst fektessük tepsire és toljuk 45 percre az előmelegített sütőbe.
A fokhagymafejek tetejét vágjuk le (körülbelül a negyedét), majd tegyük őket a csirke mellé. Sózzuk meg a fokhagymát, öntsük rá az olajat, utána ismét tegyük vissza sülni a húst 30-45 percre.
Az aranybarnára sült csirkét emeljük ki a tepsiből a fokhagymával együtt.
A tepsiben maradt levet öntsük át egy lábasba, de a tepsit is rátehetjük a főzőlapra, így az aljára ragadt pörzsanyagot is fel lehet kaparni. Kezdjük el melegíteni, majd öntsük fel a borral, forraljuk egybe, töltsük kiöntőbe, majd mindenki kedvére öntözheti a húst a pecsenyelével.
Fotó: Getty Images