Fokhagymás fűszervaj pillanatok alatt: az egyszerű pirítóst is feldobja

fűszervaj
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fokhagymától picit csípős, a zöldfűszerektől és a citromlétől pedig friss lesz az összhatás.

A vajas és a fokhagymás pirítós élményét ötvözi a fűszervaj, amellyel sokkal-sokkal finomabb lesz a kenyér, de akár a sült húst vagy a zöldséget is a köbre emeli ez a kence. A fokhagyma mellett friss zöldfűszerek gazdagítják, a petrezselyem kötelező eleme, de azon kívül szinte bármit tehetsz bele a bazsalikomtól kezdve a metélőhagymán át a kaporig.

A fűszervajat készítheted henger alakúra is, ehhez a kikevert kencét tedd folpackra vagy sütőpapírra, formázd meg, majd tedd be a hűtőbe. Természetesen ez a lépés ki is maradhat, tálkába is kanalazhatod az elkészült vajat, ebben az esetben szorosan lefedve rakd a hűtőbe.

Fokhagymás fűszervaj

fűszervaj2

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 120 gramm vaj
  • 1.5 teáskanál citromlé
  • 0.5 teáskanál
  • 0.25 teáskanál bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál petrezselyem (friss)
  • 1 evőkanál friss zöldfűszer (bazsalikom, metélőhagyma stb.)
Recept idők

Elkészítés:

A vajat vegyük ki előre a hűtőből, hogy puha legyen, de nem szabad megolvasztani.

A friss petrezselymet és a választott zöldfűszert mossuk meg, aprítsuk össze. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le.

Keverjünk mindent alaposan össze. Ízlés szerint lehet még sózni, borsozni.

A fűszervajat kanalazzuk egy darab fólia vagy sütőpapír közepére, formáljunk belőle hengert, majd szorosan tekerjük fel a papírt, kössük meg a két végét. 

Tegyük a hűtőbe minimum egy órára. Vágjuk szeletekre, majd kenyérrel, sült hússal, zöldséggel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük