Vajpuha fokhagymás halfilé vajon sütve: 15 perces ünnepi ebéd

halfilé2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A halfilé akkor az igazi, ha a bőre ropogós, a húsa pedig lemezeire esik szét. Mivel viszonylag semleges az íze, bátran ízesítheted, magába szívja az aromákat.

Ha nincs sok időd a karácsonyi hajrában, a sült hal akkor is tökéletes választás. Ha valamilyen filével dolgozol, például tőkehallal, 20 percen belül tálalhatod is. A hal pillanatok alatt átsül, csak arra figyelj, hogy a bőrét pirítsd meg, hogy jó ropogós legyen.

Hogy igazán finom legyen, vajon érdemes sütni, ezt még ízesítheted fokhagymával, zöldfűszerrel és citromlével is. Utóbbiaktól friss lesz az összhatás, a pirult fokhagyma pedig karaktert ad az amúgy semleges ízű filének. Ha rohanásban vagy, mindenképp adj egy esélyt ennek a receptnek, nem fogod megbánni. 

Fokhagymás halfilé

halfilé

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 szelet tőkehal
  • 2 ek olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 60 gramm vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint friss petrezselyem
  • ízlés szerint citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A halfilékről itassuk fel a nedvességet papírtörlő segítségével, majd sózzuk, borsozzuk mindkét oldalukat.

Forrósítsunk olajat egy serpenyőben. Tegyük a forró olajba a halfiléket a bőrös felükkel lefelé. Picit nyomjuk le őket, hogy biztosan érintkezzenek a forró serpenyővel. Így süssük őket kb. 4 percig, míg a bőrük ropogós nem lesz.

Utána fordítsuk meg a halfiléket, tegyük a vajat a serpenyőbe. A vajon süssük még 3-4 percig, közben locsolgassuk vele. Ha a hal teljesen átsült, vegyük ki egy tányérra.

A visszamaradt vajba nyomjuk bele a fokhagymát, majd fél perc után adjunk hozzá ízlés szerint petrezselymet és citromlevet. Locsoljuk meg vele a halat, majd tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük