Vajon pirítva is isteni a gnocchi – Parmezán és fokhagyma gazdagítja az ízét

vajon sült gnocchi
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gnocchi a világ egyik legegyszerűbb étele, amelyet úgy tehetünk izgalmassá, ha különféle módokon készítjük el.

Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor hullafáradtan hazaesünk a munkából és leginkább egy könyvvel a kezünkben szeretnénk elnyúlni a kanapén, vagy csak úgy bámulni magunk elé a messzeségbe, de nem lehet, mert vacsorát kell főzni. Méghozzá gyorsan, és persze az sem árt, ha finomat. 

Ilyenkor a legtöbbször valamilyen tésztaétel jut eszembe, csak kifőzöm, szószt készítek hozzá és már tálalhatom is. Hasonló elven alapul a gnocchi is, igaz, itt magát a gombócot is érdemes házilag készíteni, de még így sem tart tovább háromnegyed óránál a főzés. A nyers gombócokat most ráadásul a gyors főzést követően vajon, serpenyőben, kívül ropogósra, belül puhára sütjük, utána ízesítjük. 

Fokhagymás, parmezános gnocchi

vajon sült gnocchi recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 700 gramm gnocchi
  • 0.5 teáskanál
  • 3 evőkanál vaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 0.5 teáskanál paprikapehely
  • 40 gramm parmezán (reszelt)
  • ízlés szerint bazsalikom (friss)
Recept idők

Elkészítés:

Főzzük ki a gnocchikat lobogó sós vízben. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben. Adjunk hozzá fokhagymát és paprikapelyhet, és addig hevítsük, amíg illatozni nem kezd. Ekkor vegyük ki a fokhagymát a serpenyőből, tegyük félre, a serpenyőt vegyük le a tűzről, de a fokhagymás vajat hagyjuk benne. Tegyük bele a gnocchit, és nagy lángon, gyakran kevergetve pirítsuk 5 percig. Tegyük vissza a fokhagymát, a parmezán felét, és gyorsan keverjük össze, hogy a parmezán mindenhol bevonja a gnocchit. 

A kész gnocchit szedjük ki a serpenyőből, tálaláskor szórjuk rá a maradék parmezánt és ízlés szerint bazsalikomot. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük