
A 8 legfinomabb spenótos étel a főzeléken túl: tésztára, húsra, sós sütibe
Az egészséges spenót egyáltalán nem unalmas alapanyag: a krémlevestől a sós nassig csupa ízletes fogást készíthetsz belőle.
Ez a spenótos zöldséggolyó tökéletes opció ebédre vagy vacsorára, de egy pikáns mártogatós mellett partikajának is beillik. Az étel fő ízesítője a fokhagyma, a különleges összeállításba azonban reszelt citromhéj is kerül, ettől lesz üde és frissítő.
A recept vegán, így tojás helyett lenmagliszt fogja össze a hozzávalókat, reszelt sajt helyett pedig a sajtos ízű sörélesztőpehely kerül bele. A spenótgolyót bő olaj helyett sütőben is megsütheted, ebben az esetben azonban számíts rá, hogy nem lesz ugyanolyan ropogós.
Keverjük a lenmagliszthez a citromlevet és a meleg vizet, és tegyük félre 10 percre, hogy kissé besűrűsödjön.
Közben egy kisebb edényben forraljunk enyhén sós vizet, és ha már forr, 1-2 percre dobjuk bele a spenótot, hogy éppen megfonnyadjon. Szűrjük le, és azonnal áztassuk hideg vízbe. Szűrjük le, nyomkodjuk ki belőle a vizet, majd daraboljuk fel.
Tegyünk minden hozzávalót közepes tálba, és alaposan dolgozzuk össze: egy összeálló, jól formázható masszát kell kapnunk. Ha túl puha, keverjünk hozzá még kevés morzsát, ha pedig nagyon kemény lenne, akkor lazítsuk 1-2 evőkanál vízzel.
Formázzunk belőle 20 egyforma golyót, sorakoztassuk tányérra, majd 2 órára tegyük hűtőbe.
Ha letelt az idő, egy nagyobb lábasban hevítsünk annyi olajat, amennyi ellepi a golyókat, majd közepes hőfokon süssük őket aranybarnára.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu