Fokhagymás vajjal sütött gomba - Köret vagy önálló fogás is lehet

hagymás pirított gomba cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egészen krémesre sül a gomba a fokhagymás szószban, ami nem csak a gombarajongókat fogja elvarázsolni.

A gomba egy nagyon megosztó étel, sokan rajonganak érte, míg mások nem tudják, mit lehet rajta szeretni. Az nem kérdés, hogy nagyon egészséges, akár köretként, akár főételként fogyasztva.

Ebben a receptben ízletes szószban készül a gomba, ha finoman, lassan párolod, akkor remekül átveszi a hagymás-fűszeres lé ízét. Érdemes alaplevet használni, de ha izgalmasabbra szeretnéd, adj hozzá fehérbort. Köretként vagy önállóan is eheted ezt az ételt, mindenképpen laktató lesz. 

Ha most barátkozol a gombával, akkor érdemes hússal, például csirkecombbal, tepsiben egybesütni, úgy az ízek kiegészítik egymást, de nem lesz egyik sem hivalkodó. Ha pedig magában ennéd, a juhtúróval töltött gombafej az egyik legjobb választás, amelyben a juhtúró markáns íze miatt a gomba csak kiegészítő lesz.

Fokhagymás vajjal sütött gomba

hagymás pirított gomba recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 450 gramm gomba (csiperke)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej lilahagyma (közepes)
  • 120 milliliter zöldségalaplé
  • 1 evőkanál citromlé
  • 0.5 kávéskanál chilipehely
  • 4 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál petrezselyem (apróra vágva)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • opcionális fehérbor (száraz)
Recept idők

Elkészítés:

A gombafejeket alaposan tisztítsuk meg. Hagyjuk őket egészben, de amelyik túl nagy, azt vágjuk félbe. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk kockákra, a fokhagymagerezdeket is aprítsuk fel. 

Egy lábasban melegítsünk olívaolajat, majd adjuk hozzá a gombákat. Pirítsuk a gombákat 3-5 percig, amíg el nem kezdenek megbarnulni. Adjunk hozzá 2 evőkanál vajat, várjuk meg, amíg egy kicsit elolvad, ekkor adjuk hozzá a felaprított hagymát és fokhagymát. Dinszteljük 3-5 percig. Öntsük hozzá az alaplevet vagy a bort, a citromlevet és a chilipelyhet. Pároljuk néhány percig, amíg a folyadék kicsit elpárolog. Ekkor adjuk hozzá a maradék vajat, az apróra vágott petrezselymet, majd pároljuk 1-2 percig. Sózzuk, borsozzuk, azonnal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük