Klasszikus, francia bagett házilag: a technika a lelke

15
Nyomtatás
francia-baguette
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kenyérsütés fénykorát éli, így semmi szín alatt nem tagadhatjuk meg tőled sem egy ropogós, házi, francia ihletésű bagett receptjét.

A francia péksütemények messze földön híresek. Nem is csoda, hiszen annyi törődést, odaadást és minőségi alapanyagot használnak fel hozzá a pékek és a cukrászok, hogy az már szinte magától megszólal.

Ezúttal egy klasszikus, francia kenyér megsütésére szeretnénk téged is elcsábítani, ráadásul egy apró, titkos hozzávalót is megosztunk most veled, ami a bagett valódi esszenciáját adja majd.

Francia bagett házilag

francia-baguette

Hozzávalók 4 darab

  • 0.25 tk. porélesztő
  • 350 ml víz
  • 1.5 tk.
  • 480 g búzaliszt
  • 0.5 tk. kukoricaliszt
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt tegyük egy nagy tál aljába. Adjuk hozzá a vizet és keverjük össze, majd hintsük bele a sót is.

Szitáljuk rá a lisztet, majd addig keverjük, amíg nagyjából összeáll a tészta. Jó ragacsos lesz, ez nem baj.

A tálat ekkor fedjük le frissen tartó fóliával és hagyjuk szobahőmérsékleten kelni, amíg duplájára nem nő. Ez kb. 12-14 óra. A kész tészta ragadós és buborékokkal teli lesz.

Ha megkelt a tészta, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd szórjuk meg bőségesen kukoricaliszttel.

Lisztezett spatulával kaparjuk ki a tésztát egy belisztezett felületre. Hintsük meg liszttel a tésztát is, majd gyúrjuk át és formázzunk belőle egy téglalapot, amit vágjunk 4 egyenlő részre.

Az egyik darabot szórjuk meg liszttel, és gyurmázzuk meg bagettformára, egy kb. 25 centi hosszú, 4 centi vastag rúddá. Ezután tegyük át az előkészített tepsire.

Ezt a lépést ismételjük meg a maradék 3 tésztalappal is.

A kis bagetteket finoman hintsük meg liszttel, majd egy szintén lisztezett felületű fóliadarabbal fedjük le, és hagyjuk tovább kelni. Ez kb. 1-1,5 óra.

A sütőt melegítsük elő 250 fokra, majd helyezzük be a sütőrácsot a sütő felső harmadába. Az alsó rácsra tegyünk egy vízzel teli tűzálló tálat.

A kenyerek tetejét egy éles, lisztezett késsel irdaljuk be, a felszínüket permetezzük be vízzel, majd kb. 15 perc alatt süssük készre. 5-10 percenként érdemes újból megpermetezni a tetejüket vízzel.

A kész bagetteket vegyük ki a sütőből, tegyük rácsra, majd hagyjuk, hogy szobahőmérsékleten hűlni kezdjen, végül pedig vágjuk fel ízlés szerint és kenjük meg eredeti francia vajjal!

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon