Rusztikus francia kenyér: ropogós kéreg borítja
Mindig is tudni akartad, hogy mitől lesz igazán ropogós kéreg a friss kenyéren? A francia receptből most kiderül!
A francia péksütemények messze földön híresek. Nem is csoda, hiszen annyi törődést, odaadást és minőségi alapanyagot használnak fel hozzá a pékek és a cukrászok, hogy az már szinte magától megszólal.
Ezúttal egy klasszikus, francia kenyér megsütésére szeretnénk téged is elcsábítani, ráadásul egy apró, titkos hozzávalót is megosztunk most veled, ami a bagett valódi esszenciáját adja majd.
Az élesztőt tegyük egy nagy tál aljába. Adjuk hozzá a vizet és keverjük össze, majd hintsük bele a sót is.
Szitáljuk rá a lisztet, majd addig keverjük, amíg nagyjából összeáll a tészta. Jó ragacsos lesz, ez nem baj.
A tálat ekkor fedjük le frissen tartó fóliával és hagyjuk szobahőmérsékleten kelni, amíg duplájára nem nő. Ez kb. 12-14 óra. A kész tészta ragadós és buborékokkal teli lesz.
Ha megkelt a tészta, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd szórjuk meg bőségesen kukoricaliszttel.
Lisztezett spatulával kaparjuk ki a tésztát egy belisztezett felületre. Hintsük meg liszttel a tésztát is, majd gyúrjuk át és formázzunk belőle egy téglalapot, amit vágjunk 4 egyenlő részre.
Az egyik darabot szórjuk meg liszttel, és gyurmázzuk meg bagettformára, egy kb. 25 centi hosszú, 4 centi vastag rúddá. Ezután tegyük át az előkészített tepsire.
Ezt a lépést ismételjük meg a maradék 3 tésztalappal is.
A kis bagetteket finoman hintsük meg liszttel, majd egy szintén lisztezett felületű fóliadarabbal fedjük le, és hagyjuk tovább kelni. Ez kb. 1-1,5 óra.
A sütőt melegítsük elő 250 fokra, majd helyezzük be a sütőrácsot a sütő felső harmadába. Az alsó rácsra tegyünk egy vízzel teli tűzálló tálat.
A kenyerek tetejét egy éles, lisztezett késsel irdaljuk be, a felszínüket permetezzük be vízzel, majd kb. 15 perc alatt süssük készre. 5-10 percenként érdemes újból megpermetezni a tetejüket vízzel.
A kész bagetteket vegyük ki a sütőből, tegyük rácsra, majd hagyjuk, hogy szobahőmérsékleten hűlni kezdjen, végül pedig vágjuk fel ízlés szerint és kenjük meg eredeti francia vajjal!
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu