Rusztikus francia kenyér: ropogós kéreg borítja

francia-kenyer
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mindig is tudni akartad, hogy mitől lesz igazán ropogós kéreg a friss kenyéren? A francia receptből most kiderül!

A friss házi kenyér ismérve nem más, mint a kívül ropogós kéreg, belül szuper puha belső. Igaz, hogy a jó munkához idő kell, amit ez a francia kenyér igényel is, az eredmény azonban önmagáért fog beszélni.

A titka a melaszban és a lisztkeverékben rejlik, illetve a kelesztési időben, amit, ha rászánunk a kenyérre, az bizony meg fogja hálálni a törődést.

Rusztikus francia kenyér

francia-kenyer

Hozzávalók 10 személyre

A kenyérhez:

  • 430 ml meleg víz (35 fokos)
  • 1 tk melasz
  • 300 g kenyérliszt
  • 320 g finomliszt
  • 0.5 csomag instant élesztő
  • 2 tk finomított tengeri só

A szóráshoz:

  • finomliszt ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy keverőtálban keverjük össze a meleg vizet és a melaszt, egészen feloldódásig.

Egy másik nagy üveg- vagy műanyag tálban keverjük össze a liszteket, az élesztőt és a sót. 

Adjuk a keverékhez a vizet, fokozatosan adagoljuk, míg össze nem áll egy gombóccá. Tésztakeverő gépben, de akár kézzel is gyúrhatjuk a tésztát kb. 4 percig. A tésztának puhának kell lennie, viszont már nem ragadhat hozzá a száraz ujjbegyeinkhez. Hogyha a dagasztást követően a tészta mégis ragacsos lenne, egy evőkanál liszttel tudunk rajta korrigálni.

A tésztát fedjük le műanyag fóliával és hagyjuk kelni szobahőmérsékleten kb. 4 órán keresztül.  A tészta tetejét óránként ütögessük meg finoman vizes kézzel, és hajtogassuk a széleit egymásra.

A 4 óra elteltével a tésztát tegyük át egy lisztezett tálba, a széleket hajtsuk be középre, és konyharuhával letakarva kelesszük további 1,5 órát.

Amíg kel a tészta, tegyünk egy tepsit fordítva a sütőbe, de akár egy öntöttvas serpenyőt is használhatunk.

A sütőt melegítsük elő 240 fokra.

A tepsi hátoldalát, avagy a serpenyőt bőségesen szórjuk meg finomliszttel. A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, formázzuk cipó alakra, majd a tetejét karcoljuk be párszor, hogy megkapja a rusztikus jelleget.

A cipót csúsztassuk rá a forró sütőfelületre, majd tegyük be a sütő középső rácsára. Ezután jön a varázslat: hogy a cipó tényleg puha legyen, tegyünk alá a sütőben egy tepsiben vizet, hogy vízgőzben tudjon megsülni.

A cipót 10 percig süssük a 240 fokra előmelegített sütőben, majd csökkentsük a sütési hőmérsékletet 200 fokra, és süssük tovább 30-35 percig.

Ha elkészült a cipó, nyissuk ki a sütő ajtaját, és hagyjuk a kenyeret még további 10 percig a sütőben. 

Ezután vegyük ki azt a sütőből, tegyük rácsra, és hagyjuk legalább 15 percig pihenni, mielőtt felszeletelnénk.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük