Krémes csirkemájpástétom francia módra – Tejszíntől lesz selymes

konyakos csirkemájpástétom cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A májpástétom itthon is nagy népszerűségnek örvend, és nem csak libából vagy kacsából, de csirkéből készítve is isteni lesz.

A szárnyasokból készült májpástétom-különlegességek Franciaországban és Magyarországon is ismertek, biztosan te is szereted a libamájat, illetve, ha voltál már Franciaországban, akkor biztos kóstoltál kacsamáj terrine-t, vagyis pástétomot.

A pástétom csirkemájjal is csodás lesz, a titok az, hogy megfelelően krémesítsd, jelen esetben tejszínnel. A konyak nem maradhat ki belőle, úgy lesz igazán különleges az íze. A máj egyébként nagyon egészséges, folsavat, vasat, cinket, kalciumot és káliumot is tartalmaz, valamint A-, B-, C- és E-vitamint.

Ha pedig vega krémeket keresel, próbáld ki a gombapástétomot, ami dióval lesz igazán különleges. A céklakrémhez is jól illik a dió, ezt is a húsmentes napokon eheted. 

Francia csirkemájpástétom

konyakos csirkemájpástétom recept

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 500 gramm csirkemáj
  • 170 gramm vaj
  • 50 milliliter tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál
  • ízlés szerint bors
  • 0.5 kávéskanál kakukkfű
  • ízlés szerint chilipor
  • 40 milliliter konyak vagy brandy
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemájat tisztítsuk meg és vágjuk fel egyforma méretű darabokra. Nem fontos, mekkorák a darabok, a végén úgyis pürésítve lesz a pástétom.

Egy serpenyőben melegítsünk 150 gramm vajat, süssük meg rajta a májat körülbelül 10 perc alatt. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert megkeményedik. Mielőtt teljesen megsülne, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és morzsoljuk bele a kakukkfüvet. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni.

Utána botmixerrel pürésítsük, közben sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű chiliport. (Ez el is hagyható.) Öntsük hozzá a tejszínt és a konyakot. Viszonylag lágy masszát kell kapnunk. Tegyük üvegbe, simítsuk el a tetejét. 

A maradék vajat olvasszuk meg és óvatosan csorgassuk rá a pástétomra. Amikor kihűlt, tegyük hűtőbe egy éjszakára. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük