Isteni francia hagymaleves sajtos pirítóssal: karamellizált zöldséggel a legfinomabb

franciahagymaleves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Isteni fogások készülhetnek egyszerű vöröshagymából, ha megfelelő technikával készíted el, teljesen átalakul a zöldség, édeskés és enyhe íze lesz.

Ha szereted a meleg és tartalmas leveseket, a francia hagymalevest is imádni fogod. Bár csak maga a zöldség a levesbetét, sajtos pirítóssal kínálva főfogásként is megállja a helyét. A hagymaleves titka a karamellizációban rejlik, az aranybarnára és édeskésre sült zöldség a lelke. Erre a folyamatra rá kell szánni az időt, de itt írtunk róla korábban, hogyan tudod meggyorsítani a folyamatot. 

Bár sokan tejszínnel teszik krémesebbé, lágyabbá a levest – ez sem ördögtől való, sőt, isteni lesz a végeredmény –, a klasszikus változatban nem szerepel, csak fehérbor és kakukkfű ízesíti a levet. Ha igazán tartalmas fogásra vágysz, mindenképpen készíts mellé sajtos pirítóst, ezt sütőben is összedobhatod.

Francia hagymaleves

franciahagymaleves2

Hozzávalók 8 személyre

  • 1.5 kilogramm vöröshagyma
  • 6 evőkanál vaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 120 ml száraz fehérbor
  • 2 liter alaplé (marha)
  • 0.5 tk kakukkfű
  • 1 darab babérlevél
  • 8 szelet bagett
  • vaj/olívaolaj (kenéshez)
  • 200 gramm sajt
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat készítsük elő: hámozzuk meg őket, a vöröset vágjuk félbe, majd vékony szeletekre, 3 fokhagymagerezdet zúzzunk össze, egyet hagyjunk egészben. 

Egy nagy lábasban olvasszuk meg a vajat. Dobjuk rá a vöröshagymát, dinszteljük 20-30 percig, míg teljesen puha nem lesz és el nem kezd karamellizálódni. Amikor már barnul a hagyma, szórjuk rá a cukrot, sózzuk, borsozzuk, majd süssük tovább, míg egészen szép barna színt nem kap, kb. még 15 percig. Ha esetleg lekapna, adjunk még hozzá egy kis vajat, vagy öntsünk alá 1 evőkanál vizet. Ha kész a hagyma, adjuk hozzá a 3 gerezd zúzott fokhagymát, 1 percig pirítsuk.

Öntsük rá a fehérbort, melegítsük, míg az esetlegesen leragadt, megsült hagymadarabok fel nem oldódnak a lábas aljáról és széléről. Várjuk meg, míg a bor nagy része elpárolog, majd öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a kakukkfüvet és a babérlevelet. Ha forrásnak indul, vegyük lejjebb a lángot, fedjük le a lábast, majd kb. 25-30 percig főzzük a levest. Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. A babérlevelet távolítsuk el.

Amíg készül a leves, melegítsük elő a sütőt 230 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A bagettszeletek mindkét oldalát kenjük le vajjal vagy olívaolajjal, majd toljuk a sütőbe 5-7 percre. A megmaradt fokhagymával dörzsöljük át a szeleteket, majd szórjunk a tetejükre reszelt sajtot. Toljuk vissza a sütőbe, míg a sajt megolvad és picit megpirul.

Minden tányér leves mellé kínáljunk egy sajtos pirítóst, de ha szeretnéd, rá is sütheted.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük