Isteni francia hagymaleves sajtos pirítóssal: karamellizált zöldséggel a legfinomabb
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Mennyei, krémes rizskoch: a nagyi receptje alapján
Ropogós
Rakott krumpli mentesen: krémes, tartalmas és nagyon finom
Csokis-narancsos keksz: ennek ott a helye a sütisdobozban
Aranybarna röszti kínai kellel keverve: tejföllel megkoronázva kínáld
Sajtos fasírt sütőben sütve: hamburgerben is tökéletes
Így dolgozd fel a sütőtököt: a magja sem megy kárba
Isteni fogások készülhetnek egyszerű vöröshagymából, ha megfelelő technikával készíted el, teljesen átalakul a zöldség, édeskés és enyhe íze lesz.
Ha szereted a meleg és tartalmas leveseket, a francia hagymalevest is imádni fogod. Bár csak maga a zöldség a levesbetét, sajtos pirítóssal kínálva főfogásként is megállja a helyét. A hagymaleves titka a karamellizációban rejlik, az aranybarnára és édeskésre sült zöldség a lelke. Erre a folyamatra rá kell szánni az időt, de itt írtunk róla korábban, hogyan tudod meggyorsítani a folyamatot.
Bár sokan tejszínnel teszik krémesebbé, lágyabbá a levest – ez sem ördögtől való, sőt, isteni lesz a végeredmény –, a klasszikus változatban nem szerepel, csak fehérbor és kakukkfű ízesíti a levet. Ha igazán tartalmas fogásra vágysz, mindenképpen készíts mellé sajtos pirítóst, ezt sütőben is összedobhatod.
Francia hagymaleves
Hozzávalók 8 személyre
- 1.5 kilogramm vöröshagyma
- 6 evőkanál vaj
- ízlés szerint só, bors
- 1 teáskanál cukor
- 4 gerezd fokhagyma
- 120 ml száraz fehérbor
- 2 liter alaplé (marha)
- 0.5 tk kakukkfű
- 1 darab babérlevél
- 8 szelet bagett
- vaj/olívaolaj (kenéshez)
- 200 gramm sajt
Elkészítés:
A hagymákat készítsük elő: hámozzuk meg őket, a vöröset vágjuk félbe, majd vékony szeletekre, 3 fokhagymagerezdet zúzzunk össze, egyet hagyjunk egészben.
Egy nagy lábasban olvasszuk meg a vajat. Dobjuk rá a vöröshagymát, dinszteljük 20-30 percig, míg teljesen puha nem lesz és el nem kezd karamellizálódni. Amikor már barnul a hagyma, szórjuk rá a cukrot, sózzuk, borsozzuk, majd süssük tovább, míg egészen szép barna színt nem kap, kb. még 15 percig. Ha esetleg lekapna, adjunk még hozzá egy kis vajat, vagy öntsünk alá 1 evőkanál vizet. Ha kész a hagyma, adjuk hozzá a 3 gerezd zúzott fokhagymát, 1 percig pirítsuk.
Öntsük rá a fehérbort, melegítsük, míg az esetlegesen leragadt, megsült hagymadarabok fel nem oldódnak a lábas aljáról és széléről. Várjuk meg, míg a bor nagy része elpárolog, majd öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a kakukkfüvet és a babérlevelet. Ha forrásnak indul, vegyük lejjebb a lángot, fedjük le a lábast, majd kb. 25-30 percig főzzük a levest. Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. A babérlevelet távolítsuk el.
Amíg készül a leves, melegítsük elő a sütőt 230 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A bagettszeletek mindkét oldalát kenjük le vajjal vagy olívaolajjal, majd toljuk a sütőbe 5-7 percre. A megmaradt fokhagymával dörzsöljük át a szeleteket, majd szórjunk a tetejükre reszelt sajtot. Toljuk vissza a sütőbe, míg a sajt megolvad és picit megpirul.
Minden tányér leves mellé kínáljunk egy sajtos pirítóst, de ha szeretnéd, rá is sütheted.
Fotó: Getty Images