Sütőben sült hagymaleves mozzarellás pirítóssal – Az olasz változatot vörösborral készítik

34946377 2674605 e29539bf9b4c12b369fe2bd764d78def wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kicsit másképp készül ez a hagymaleves, mint a hagyományos, de épp olyan jól fog esni a hűvös napokon.

Az igazi jó hagymaleves nem az a tejszínes lé, amit sajnos sok étteremben eléd tesznek, hanem a lassú tűzön karamellizált hagyma krémes leve. A lényeg, hogy rá kell szánni az időt az elkészítésére, ahogyan arra is, hogy rengeteg hagymát kell megpucolni annak minden kínjával és könnyével együtt. Nézd a jó oldalát, biztos, hogy egyúttal kitisztítja a légutakat is. 

A lassan karamellizálódott hagyma adja a leves alapját, de a leves innentől kezdve kap egy teljesen új alapanyagot, a vörösbort. A tetejére a francia hagymalevestől eltérően sokkal kevésbé karakteres sajt, mozzarella kerül, és az egész leves ciabattával a tetején, a sütőben kicsit megpirítva lesz tökéletes. 

Sütőben sült olasz hagymaleves

hagymaleves

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 6 fej hagyma
  • 30 gramm vaj
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 3 ág kakukkfű (friss)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 200 milliliter vörösbor
  • 1 liter alaplé (marha, csirke, zöldség)
  • 1 darab ciabatta
  • 1 csomag mozzarella
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk félbe, majd szeleteljük fel vékony karikákra. Az olajat és a vajat melegítsük fel egy lábasban, karamellizáljuk meg rajta a hagymát. Ez viszonylag időigényes folyamat, mert a hagymát alacsony lángon kell puhítani, a puhulás után egyre aranybarnábbá válik, így karamellizálódik meg. Nem szabad siettetni azzal, hogy csak úgy odakapatjuk.

Ha karamellizálódott, sózzuk, borsozzuk. Tegyük rá a kakukkfüvet, az apróra vágott fokhagymát, öntsük rá a bort, várjuk meg, amíg elpárolog. Ekkor öntsük fel az alaplével és forraljuk fel. 

Tegyük vaslábasba. A ciabattát szeleteljük fel, locsoljunk rá egy kevés olívaolajat, tegyünk rá mozzarellát.

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

A kenyereket kicsit vagdossuk be, tegyük a lábas szélére. Tegyük sütőbe a lábast, és addig süssük, amíg a kenyérre rá nem pirul a sajt.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük