
Kelesztés nélkül készül a franciák kenyérlángosa: a tarte flambée tésztája vékony és ropogós

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Narancsos süti kevert tésztából: több nap után is puha

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás

Ropogós csirkefalatok chipsbundában: fél órán belül, air fryerben készül

Laktató, toszkán leves kelkáposztával: ropogós bacon koronázza meg

Puha, búzadarás kevert sütemény: édes szirup járja át
A tarte flambée lényege, hogy a tésztát a lehető legvékonyabbra kell kinyújtani, hogy jól ropogjon.
A magyar kenyérlángos, másik ismert nevén töki pompos, vastag tésztával készül, a puha textúra kedvéért krumpli is kerülhet a hazai kedvencbe. A francia változatban a tésztának vékonynak, ropogósnak kell lennie, igaz, a feltét hasonló, mint a hazai finomságon. Megjelenésében kicsit olyan, mint a pizza, szokták is francia pizzaként emlegetni.
A tarte flambée tésztájába élesztő is kerül, de nem kell pihentetni, hogy a duplájára nőjön, gyúrás után rögtön ki lehet nyújtani, rápakolni a feltéteket és mehet is pirulni a sütőbe.
Francia kenyérlángos

Hozzávalók 4 személyre
- 200 gramm finomliszt
- 1 csipet só
- 7 gramm instant élesztő
- 120 milliliter víz (meleg)
- 50 milliliter olaj
- 1 fej lilahagyma
- 4 darab gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 180 gramm húsos szalonna
- 180 gramm tejföl 20%
- 200 gramm sajt
Elkészítés:
A tejfölbe reszeljük bele a fokhagymát.
A sajtot reszeljük le.
A szalonnát kockázzuk fel.
A megtisztított lilahagymát és gombát vékonyan szeleteljük fel.
Szórjuk a lisztbe a sót, az instant élesztőt, olajat és a meleg vizet, gyúrjunk belőle tésztát, majd rögtön utána nyújtsuk is ki a lehető legvékonyabbra. A tésztát tekerjük fel nyújtófára, majd tegyük olajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsire. A tésztát szurkáljuk meg villával és kenjük meg fokhagymás tejföllel, utána ízlés szerint pakoljunk rá a lilahagymából, gombából, szalonnából, végül pedig szórjuk meg sajttal. A lepényt 180 fokosra előmelegített sütőben 15-25 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors