Amikor a tojás elegáns: így készül a tökéletes omlett
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
Ázsiai sült kelbimbó: szójaszósszal pirul ropogósra
Mennyei szendvicskrém aszalt paradicsommal: csicseriborsótól tartalmas
Illatos narancsos süti kukoricaliszttel: egyszerű kevert tésztája van
Tepsis kakukkfüves csirkeszárny: jó ropogós lesz a bőre
A tojást minden formájában szeretjük, de a legelegánsabb alakja mégiscsak a francia omlett
Ez a palacsintaformájú rántotta elképesztően jól néz ki, mégsem nagy ördöngősség összerakni.
Julia Childot talán már nem csak az ismeri, aki a Julie és Julia című filmet látta és szerette. Ő volt az egyik legnagyobb tévés szakács személyiség valaha. Egyedi beszédstílusa és hanyag, nyugodt eleganciája egyszerűen utánozhatatlan. A célja az volt, hogy megtanítsa az amerikaiakat főzni, méghozzá a francia konyha alapjain keresztül, Nem csak receptjei és a szakácskönyve zseniális, de a főzőműsora is az volt.
Aki szeret főzni, annak érdemes egyszerűen csak nézni a régi műsorait: rengeteget lehet tőle tanulni alapanyagokról, technikákról, és ami a fő: kulcsmozdulatokról. A legjobban azt szeretem benne, ahogyan mozog a konyhában.
Az omlett pedig éppen az az étel, amit csupán néhány mozdulat különböztet meg a rántottától. Itt nem keverni kell a tojást, miközben sül, hanem óvatosan, egyben megsütni - hasonlóképpen, mint a palacsintát. A töltelék lehet sima, sajtos, sonkás, gombás, zöldséges, bármilyen - ez az egyik legjobb reggeli a világon.
Omlett
Hozzávalók 1 adaghoz
- 2 darab tojás
- ízlés szerint só
- 1 teáskanál vaj
Elkészítés:
Serpenyőt melegítünk, beletesszük a vajat, hagyjuk felolvadni. A tojásokat kis tálba ütjük, felverjük. Sózzuk. A keveréket a serpenyőbe öntjük, a serpenyőt körkörösen mozgatjuk, hogy a tojás egyenletesen bevonja a serpenyő alját. Amikor az alja megszilárdult, megszórjuk a kívánt töltelékkel, egy lapáttal alányúlunk, és félbehajtjuk.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors