Amikor a tojás elegáns: így készül a tökéletes omlett

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tojást minden formájában szeretjük, de a legelegánsabb alakja mégiscsak a francia omlett

Ez a palacsintaformájú rántotta elképesztően jól néz ki, mégsem nagy ördöngősség összerakni.

Julia Childot talán már nem csak az ismeri, aki a Julie és Julia című filmet látta és szerette. Ő volt az egyik legnagyobb tévés szakács személyiség valaha. Egyedi beszédstílusa és hanyag, nyugodt eleganciája egyszerűen utánozhatatlan. A célja az volt, hogy megtanítsa az amerikaiakat főzni, méghozzá a francia konyha alapjain keresztül, Nem csak  receptjei és a szakácskönyve zseniális, de a főzőműsora is az volt.

Aki szeret főzni, annak érdemes egyszerűen csak nézni a régi műsorait: rengeteget lehet tőle tanulni alapanyagokról, technikákról, és ami a fő: kulcsmozdulatokról. A legjobban azt szeretem benne, ahogyan mozog a konyhában.

Az omlett pedig éppen az az étel, amit csupán néhány mozdulat különböztet meg a rántottától. Itt nem keverni kell a tojást, miközben sül, hanem óvatosan, egyben megsütni - hasonlóképpen, mint a palacsintát. A töltelék lehet sima, sajtos, sonkás, gombás, zöldséges, bármilyen - ez az egyik legjobb reggeli a világon.

Omlett

DSC 3593

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 2 darab tojás
  • ízlés szerint
  • 1 teáskanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Serpenyőt melegítünk, beletesszük a vajat, hagyjuk felolvadni. A tojásokat kis tálba ütjük, felverjük. Sózzuk. A keveréket a serpenyőbe öntjük, a serpenyőt körkörösen mozgatjuk, hogy a tojás egyenletesen bevonja a serpenyő alját. Amikor az alja megszilárdult, megszórjuk a kívánt töltelékkel, egy lapáttal alányúlunk, és félbehajtjuk.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük