Pufi, levegős, fűszeres sajtgömb: a francia konyha kedvenc vendégvárója

sajtgömbcover

A gougere, vagyis a franciák légies sajtgömbje az egyik legfinomabb vendégváró, ráadásul egyáltalán nem időigényes az elkészítése.

A profiterolhoz hasonló tésztával rendelkezik ez a habkönnyű francia nassolnivaló, ami tényleg annyira levegős, hogy bármennyit be lehetne falni belőle. Az elkészítése sem bonyolult, egy égetett tésztát kell összeállítani, belekeverni a sajtot, majd formázni és kisütni. 

Az egész süteményre maximum 30 percet kell szánni, ráadásul melegen a legfinomabb, úgyhogy hirtelen is meg lehet sütni, ha váratlanul toppan be a vendégsereg. Az alapanyagok listája is egyszerű, a sajtokon kívül biztos, hogy minden megtalálható hozzá otthon. 

Fűszeres sajtgömb

sajtgömbajánló

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 0.75 bögre víz
  • 70 gramm vaj
  • 0.5 teáskanál
  • 1 csipet bors
  • 1 bögre liszt
  • 4 darab tojás
  • 0.75 bögre mozzarella
  • 0.5 bögre parmezán
  • ízlés szerint petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

 

Egy kis lábasban melegítsük össze a vizet, a vajat, a sót és a borsot. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük, míg tésztává nem áll össze. Főzzük további 2 percig, hogy kiszárítsuk a tésztát.

 

Tegyük a tésztát egy tálba, várjuk meg, míg kicsit hűl, majd egyesével keverjük bele a tojásokat. Adjuk hozzá a mozzarellát és a petrezselymet is, keverjük jól el benne. 

 

2 evőkanál segítségével tegyünk halmokat a tésztából a tepsire, hagyjunk köztük pár centi helyet. Szórjuk meg a tetejüket reszelt parmezánnal.

 

Süssük őket 10 percig 220 fokon, majd még 20-25 percig 190 fokon, míg aranybarnák nem lesznek. Melegen tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük