Elegáns, frissítő pezsgős koktél szilveszterre - A gintől lesz különleges
Cikkek
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Ropogós
Egészséges forró csoki macaporral: a legfinomabb hangulatjavító
Répás-fokhagymás mártogatós: sütőben sült zöldség az alapja
Sütőtökös keksz csokidarabkákkal: puha és szaftos a tésztája
Paradicsomos, cukkinis rakott krumpli: hús nélkül is laktató
Frissen és aszalva is egészséges a szilva: az emésztésnek is jót tesz
Könnyed, mégis nagyon izgalmas, picit fűszeres koktél, az alapja pezsgő, de a ginnek is jelentős szerepe van benne.
A French 75 egy igazán letisztult, elegáns koktél, amit Párizsban készítettek először az 1900-as évek elején. Mivel nagyon könnyen, gyorsan, pár hozzávalóból készül, ráadásul isteni finom, hamar népszerű lett.
Az alapja sokak kedvence, a gin, illetve a szilveszter kötelező eleme, a pezsgő. A kétféle alkohol mellé friss citromlé - ettől lesz kicsit könnyed, frissítő - és cukorszirup kerül, utóbbi a gin kesernyés ízét ellensúlyozza.
A cukorszirup készülhet házilag is, 1:1 arányban kell összefőzni a cukrot és a vizet, míg előbbi teljesen el nem olvad. Érdemes nagyobb adagot készíteni, legalább 1 bögre cukorból és 1 bögre vízből, ha több koktél készül, biztosan szükség lesz ennyire, ha pedig mégse fogyna el, a hűtőben egy hónapig is eláll.
French 75
Hozzávalók 1 pohárhoz
- 30 milliliter gin
- 20 milliliter friss citromlé
- 20 milliliter cukorszirup
- 60 milliliter pezsgő
- tálaláshoz citrom
- jég
Elkészítés:
Töltsünk meg félig egy shakert jéggel - ha nincs, akkor akár befőttesüvegbe is tehetjük -, öntsük rá a gint, a citromlevet, a cukorszirupot, zárjuk le, majd alaposan rázzuk össze.
Szűrjük le, majd öntsük a gines alapot a pezsgőspohárba, végül öntsük a tetejére a pezsgőt.
Citromkarikával kínáljuk, vagy zöldséghámozóval is lekanyaríthatunk a citrom héjából szeleteket, hogy még látványosabb legyen a tálalás.
Fotó: Getty Images