Isteni, fahéjas french toast sütőben összesütve: olaj nélkül készül az édes reggeli
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Akár előző nap is összekészítheted a mennyei napindítót, másnap pedig csak told a sütőbe.
Édes kényeztetés ez a meleg reggeli, amely a fahéjtól illatos, a kenyértől laktató, a tejtől pedig nagyon krémes. A french toast lényegében édes bundás kenyér, amelyet általában kevés vajon vagy olajon sütnek meg, most azonban egy tepsis receptet mutatunk, amely sokkal egyszerűbben és nagyobb adagban készül, a kiflifelfújthoz hasonlóan.
A french toast alapja általában szendvicskenyér, de rendes kenyeret is használhatsz, csak annak vágd le a héját, mert a ropogós kéreg nem fog jól megpuhulni. Kaláccsal is készülhet a meleg reggeli, ha igazán édes napindítóra vágysz. A péksüti mellé dió, mandula, de akár aszalt gyümölcsök, friss alma, körte is kerülhet.
Minél tovább áll a kenyér a tejes-tojásos keverékben, annál finomabb lesz, akkor jó, ha megszívja magát a folyadékkal, ezért érdemes legalább egy fél órát, de akár egy éjszakát is pihentetni.
French toast sütőben sütve
Hozzávalók 12 adaghoz
French toast:
- 500 gramm szendvicskenyér/kalács
- 150 gramm dió/mandula
- 8 darab tojás
- 500 milliliter tej
- 90 gramm méz/juharszirup
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 1.5 teáskanál fahéj
- 0.25 teáskanál szerecsendió
Tetejére:
- 60 gramm vaj
- 100 gramm barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Vajazzunk ki egy 23x33 centis tepsit vagy jénait.
A kenyeret kockázzuk össze, a diót/mandulát vágjuk durvára. Keverjük őket össze, majd szórjuk a tepsibe.
A tojásokat keverjük habosra a tejjel, mézzel, vaníliakivonattal, sóval, fahéjjal, szerecsendióval.
Öntsük a tejes keveréket a kenyérre és a dióra, mindenhova jusson belőle. Picit nyomkodjuk bele a kenyeret a folyadékba. Fedjük le, majd tegyük a hűtőbe a tepsit, hagyjuk állni 30-60 percet, míg megszívja magát a kenyér a tejes keverékkel.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A puha vajat dolgozzuk össze a cukorral és a fahéjjal. Morzsoljuk vagy kanalazzuk a french toast tetejére.
Fedjük le a tepsit alufóliával, majd toljuk a sütőbe 25-30 percre, majd fedő nélkül is süssük 15-20 percig.
Ha elkészült, hagyjuk picit hűlni, majd langyosan, mézzel vagy juharsziruppal meglocsolva kínáljuk.
Fotó: Getty Images