Rukkolasaláta friss fügével és kecskesajttal: laktató nyár végi fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Imádom a friss fügét, bármennyit meg tudok enni belőle. A főnököm múltkor meglepett, és egy egész dobozzal hozott belőle. A kertjében termett, isteni volt.
A fügével az a gond, hogy nagyon hamar megromlik, gyorsan meg kell enni, fel kell használni. Az egyik ilyen módja, ha salátába tesszük. Rájöttem, hogy a saláták, ha megfelelően variáljuk az alapanyagokat, megunhatatlanok. Minél hangsúlyosabbak az összetevők, annál izgalmasabb ízvilágot kapunk.
Tévedés, hogy a saláta csak nyáron laktat, bármelyik évszakban tápláló fogás lehet, csak tegyünk bele kicsit a szezon ízeiből is.
Nyárvégi, diétás finomság
Ebbe a salátába például pekándió került. Kicsit izgalmasabb az íze, mint a hagyományos diónak, de nem veszi el a hangsúlyt a többi alapanyagtól. A másik hozzávaló a rukkola, ami a saláta igazi karakterét adja. Erre kerül a füge, amely a kellemes édes ízről gondoskodik, valamint egy kis kecskesajt koronázza meg. Érdemes mézes-mustáros öntettel készíteni. Ha mégis kevésnek találnánk önálló fogásként, akkor süthetünk mellé húst.
Rukkolasaláta fügével
Hozzávalók 2 adaghoz
- 100 gramm rukkola
- 1 marék pekándió
- 4 darab füge
- 50 gramm kecskesajt
- 1 deciliter mézes-mustáros öntet (recept a cikkben)
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Egy külön tálban készítsük el az öntetet.
Keverjük össze a hozzávalókat, öntsük rá a szószt, majd morzsoljuk rá a sajtot.
Fotó: Getty Images